Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επίθεση κερδοσκόπων, δήλωσε στο Μega o πρώην υπουργός Γ. Φλωρίδης. Η κυβέρνηση παριστάνει την αιφνιδιασμένη, αντέτεινε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για το θέμα του ασύλου.
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MΕGA», ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Θεόδωρος Μαργαρίτης. Στο επίκεντρο η κατάσταση της οικονομίας και το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η κερδοσκοπία σε βάρος της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με το επιτόκιο δανεισμού της χώρας και όπως εκτίμησε, «σε αυτή τη δύσκολη πορεία θα έχουμε τέτοιες επιθέσεις». «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι δικό μας, έχει προκύψει από εμάς. Μας έχουν κλέψει, αλλά εμείς πρέπει τώρα να μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε ρευστότητα στην αγορά, να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να τα βγάλει πέρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να περπατήσουμε σε τεντωμένο σχοινί χωρίς να τρομάζουμε».
Η κυβέρνηση παριστάνει την αιφνιδιασμένη, ενώ ήταν ενημερωμένη, παρατήρησε από την πλευρά του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Είμαστε στην 60η ημέρα διακυβέρνησης και στη Βουλή ήρθε μόνο ένα νομοσχέδιο, ενώ δεν τοποθετήθηκαν και 47 γενικοί γραμματείς», επεσήμανε.
«Η εξαθλίωση των εργαζομένων δεν είναι βούτυρο στο ψωμί κανενός... Χρειάζεται ο κόσμος να βγει στο δρόμο και να διεκδικήσει τα αυτονόητα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν διαφωνούν ούτε για το ασφαλιστικό, ούτε για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας», υπογράμμισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός.
Να επιστρέψει το «μαύρο χρήμα» στην Ελλάδα ζήτησε τέλος ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος. «Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε, «είναι παραοικονομικό. Βρίσκεται σε off shore εταιρίες. Να βρούμε τρόπους να επιστρέψει αυτό το χρήμα στην Ελλάδα με νομιμοποίηση του».
Όσον αφορά το θέμα του ασύλου, ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως επιτέλους πρέπει ενας εισαγγελέας να αναλάβει την ευθύνη για να κάνει η αστυνομία την επιχείρηση που πρέπει. «Όμως οι εισαγγελείς δε λένε να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Όσο για τους πρυτάνεις, αν και αυτοί είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, δεν κάνουν τίποτα. Δεν γίνεται να είμαστε στο 2009 και να συζητάμε το ίδιο θέμα από το 1982», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Να εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννάκου, ζήτησε ο κ. Στυλιανίδης, όμως όπως υποστήριξε, οι πρυτάνεις φοβούνται. «Εμείς δεν ψηφίσαμε το νόμο Γιαννάκου. Ζητάμε να καταργηθεί», αντέτεινε ο κ. Σοφιανός.
«Εμείς», τόνισε ο κ. Βελόπουλος, ζητάμε να μην καταργηθεί το άσυλο. Αλλά να μπει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια για να το προστατέψει», όπως διευκρίνισε.