Κόσμος
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 12:39

Ομπάμα: Αλλοι υποψήφιοι ίσως να το άξιζαν περισσότερο

Αλλοι υποψήφιοι ίσως να το άξιζαν περισσότερο, εκτίμησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο, ενώ μαίνεται η πολεμική για το κατά πόσο αξίζει το βραβείο.

Αλλοι υποψήφιοι ίσως να το άξιζαν περισσότερο, εκτίμησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο.

Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Θίοντορ Ρούσβελτ και τον Γούντροου Γουίλσον, που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης. Την ίδια ώρα όμως, μαίνεται η πολεμική για το αν αξίζει ο Αμερικανός πρόεδρος την τιμητική αυτή διάκριση εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν και της πρόσφατης απόφασής του για την αποστολή ενισχύσεων, αλλά και των ελάχιστων επιτυχιών του στο διπλωματικό πεδίο.

Η απονομή του βραβείου γίνεται εννέα μόλις ημέρες μετά από την ανακοίνωση του για αποστολή επιπλέον 30.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ωστόσο από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδροου γίνεται λόγος για «ενδιαφέρουσα σύμπτωση της ιστορίας» και όχι ατυχή επιλογή.

Στις ΗΠΑ εν τω μεταξύ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενώ πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται περήφανοι που ο πρόεδρός τους παραλαμβάνει το βραβείο, η πλειονότητα τους θεωρεί ότι δεν του αξίζει η τιμητική αυτή διάκριση.

«Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν άλλοι (υποψήφιοι) που ενδεχομένως θα άξιζαν περισσότερο (το βραβείο)», δήλωσε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιανς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν την απονομή του βραβείου στο δημαρχείο του Όσλο κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής που θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδας).