«Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία... Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική αυθυπαρξία», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την ομιλία του σε ημερίδα του ΙΔΙΣ. «Να δραστηριοποιηθούμε με υποστολή της σημαίας της εθνικής φλυαρίας».
«Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία... Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική αυθυπαρξία», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την ομιλία του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για τις Προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στα τρία ανοικτά μέτωπα της χώρας, το Κυπριακό πρόβλημα, το θέμα της εθνικής της κυριαρχίας και το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Με αυτά», είπε, «απασχολούμε τον κόσμο στην Ευρώπη». «Αλήθεια οι υπόλοιποι 26 με πόσα μας απασχολούν;» αναρωτήθηκε ο κ. Πάγκαλος, σημειώνοντας τι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ιδιόμορφη για τους παραπάνω λόγους.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τα μέτωπα μπορεί να είναι τρία, όμως η πρόκληση είναι μία: «Έχουμε μία πρόκληση. Να κλείσουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω μέτωπα. Μας βάζουν και τα τρία σε θέση άμυνας και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για να φύγουμε από καταστάσεις στις οποίες βρεθήκαμε λόγω σφαλμάτων ή αδικημάτων του παρελθόντος».
Στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος στάθηκε στη σημασία των οικονομικών επιδόσεων μία χώρας που θέλει να ασκεί δυναμική διπλωματία. «Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία.... Όσο σοφή διπλωματία και αν ασκείς, δεν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι εξαρτάσαι από άλλους», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Είμαστε μία χώρα χρεωμένη, που ζει με δανεικά. Αρκετά με αυτό το παραμύθι της νεολαιίστικης πρωτοπορίας... Είναι τεράστιο το πρόβλημα της οικονομικής αυθυπαρξίας... Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική αυθυπαρξία».
Κάθε χώρα έχει μια προοπτική για το μέλλον, διεκδικεί ένα ρόλο, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στον μελλοντικό ρόλο της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας κι ενδεχομένως της Βραζιλίας. «Υπάρχουν -σημείωσε- χώρες μεσαίες (χώρες της ΕΕ) που θα παίξουν περιφερειακό ρόλο και κάποιες άλλες που δεν έχουν γεωγραφικό πλεονέκτημα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο».
Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της ενέργειας, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο. Η Τουρκία παίζει ρόλο στον έλεγχο των πηγών και στη διαχείριση των αγωγών μεταφοράς της ενέργειας».
«Ποιό μπορεί να είναι το πρόσωπο που μπορεί να δείξει η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει αμέσως: «Η προστασία του περιβάλλοντος». «Κι εδώ -τόνισε- δεν χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται αλλαγές στο πολιτικό εποικοδόμημα και αλλαγές στην Παιδεία και τη νοοτροπία για να αποκτήσει αυτό το πρόσωπο ... Γι αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όσο μπορούμε για να πείσουμε, με υποστολή της σημαίας της εθνικής φλυαρίας, περιστολή της πολυλογίας, στόχευση και διαμόρφωση των στόχων που προανέφερα για να καταλάβει η χώρα τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα».
Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδος να διατηρεί ισχυρή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και ναυτιλίας, που κοστίζει πολύ, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτές οι δαπάνες απαξιώνονται γρήγορα. Μεταφέροντας μάλιστα την εμπειρία του από τα ΚΥΣΕΑ, σημείωσε ότι συχνά πρέπει να αναθεωρούνται γιατί τα οπλικά συστήματα εκσυγχρονίζονται και ξεπερνιούνται.
Στόχος πρέπει να είναι, κατέληξε ο κ. Θ. Πάγκαλος να εκτείνουμε το διπλωματικό μας μέτωπο έτσι ώστε να απομακρύνεται από εμάς το ενδεχόμενο δημιουργίας τετελεσμένων.