Πολιτική
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 13:07

«Το θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο είναι επαρκές»

Το θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο είναι επαρκές, επανέλαβε η Α. Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη.

Το θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο είναι επαρκές και δεν χρειάζεται να αλλάξει, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα στηρίξουν τις Πανεπιστημιακές Αρχές, ώστε να εφαρμόσουν.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως «το πανεπιστημιακό άσυλο στη χώρα μας έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Έχει ένα συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο». «Η προσβολή και η καταπάτηση του ασύλου, από επαγγελματίες της βίας αλλά και από πρακτικές οι οποίες θέλουν να ορίσουν με το δικό τους τρόπο και με τα δικά τους κριτήρια τον τρόπο που λειτουργεί το Πανεπιστήμιο ή τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο της κοινωνίας, δεν είναι αποδεκτές από τη νεολαία μας και θα τελειώσουν», ξεκαθάρισε η κ. Διαμαντοπούλου και αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης τόνισε:

«Δεν είμαστε μια ανεύθυνη Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα πράγματα. Υπάρχει πράγματι ευθύνη. Θα ξαναδώσουμε στο άσυλο το αληθινό του περιεχόμενο, που είναι η περιφρούρηση του ελεύθερου και ανοιχτού Πανεπιστημίου. Του Πανεπιστημίου των πολλών και της γνώσης και όχι του Πανεπιστημίου των λίγων και του σκοταδισμού».

Στο σημείο αυτό η υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές. «Δεν θα το αλλάξουμε, θα στηρίξουμε όμως τις Πανεπιστημιακές Αρχές, ώστε να εφαρμόσουν. Σαφώς υπάρχει τρόπος να το εφαρμόσουν», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τρεις βασικές αρχές στις οποίες υπάρχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

«Το πρώτο», διευκρίνισε η κ. Διαμαντοπούλου, «είναι ότι δεν υπάρχει καμία αποδοχή και καμία ανοχή στην καταστροφή μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, καταστροφή, την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του. Ούτε ένα βιβλίο, ούτε ένας υπολογιστής, ούτε ένα θρανίο δεν μπορεί να καταστραφεί και έχουμε ευθύνη γι' αυτό».

«Το δεύτερο», συνέχισε, «είναι ότι δεν είναι αποδεκτή η διακοπή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Ούτε ένα μάθημα, ούτε μια διάλεξη, ούτε μια εκφορά λόγου δεν μπορεί να διακοπεί».

Γ. Καρατζαφέρης: Να καταργηθεί γιατί προσβάλλει τη δημοκρατία

Την κατάργηση του ασύλου ζήτησε από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης με το επιχείρημα ότι προσβάλλει τη δημοκρατία.

«Έχει σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Εκεί επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των ιδεών που εξυπηρετεί τους εξουσιαστές, που τους βολεύει και τους υποθάλπει ... Αυτό λοιπόν, δεν είναι Δημοκρατία. Πρέπει κάτι να κάνουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..

«Όχι μόνο να τους αφήνετε ανεξέλεγκτους, αλλά και να τους επιτρέπετε να έχουν ορμητήρια -και δεν μιλάω για εσάς, μιλάω για την Πολιτεία- τα Πανεπιστήμια. Δεν ξέρουμε ότι στα υπόγεια του Πολυτεχνείου βρίσκονται και εργαστήρια εκρηκτικών μηχανισμών; Το ξέρει η υπηρεσία σας. Γιατί αυτή η ανοχή; Ποιος βλάπτεται; Τι θα πάθει η δημοκρατία αν δεν έχουμε αυτό το περίφημο άσυλο που δεν υπάρχει αλλού; Ποιός θα ενοχλήσει τη διακίνηση των ιδεών; Ποιός; Επιτρέψτε, λοιπόν, στη δημοκρατία να λειτουργήσει. Η δημοκρατία θα λειτουργήσει εάν πάρετε τη δυναμική, σωστή και αποφασιστική θέση να σταματήσει να υπάρχει αυτό το άσυλο που αλλοιώνει, μαυρίζει και προσβάλλει τη δημοκρατία», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Καρατζαφέρης.