«Η Τουρκία, δεν έχει λάβει και δεν θα λάβει λευκή επιταγή για την ένταξή της στην ΕΕ» υπογράμμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
«Η Τουρκία, δεν έχει λάβει και δεν θα λάβει λευκή επιταγή για την ένταξή της στην ΕΕ» υπογράμμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Παράλληλα, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν αποτελούν αυτοσκοπό και πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
«Θεωρώ ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είναι η μόνη μας διαφορά. Σε περίπτωση που με τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρξει συμφωνία, ας προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα όποια άλλα ζητήματα στο Αιγαίο, αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μας, και δεν μπορούν να τεθούν, ούτε καν προς συζήτηση. Δεν συζητούμε άλλα θέματα. Τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «θέτουμε και πάλι τα προβλήματα στο διεθνές προσκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να βάλουμε κάποια πράγματα και πάλι στην σωστή τους θέση. Είμαστε και πάλι στην αρχή: Ξαναπιάνουμε το νήμα σε διαφορετική διεθνή συγκυρία και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων μας. Όμως έχουμε αυτοπεποίθηση, σχέδιο, εμπειρία και την σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε».
Στη δευτερολογία του δε υπενθύμισε πως «πετύχαμε τη διαγραφή επικίνδυνων διατυπώσεων, όπως περί διμερών διαφορών που δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πετύχαμε να καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επαναλαμβάνεται η προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών - και το σημαντικότατο επίτευγμα, να γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η εθνική κόκκινη γραμμή της μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, αποτελεί κατάκτηση που πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί αποτελεί και την διαπραγματευτική μας δύναμη».
Όπως ανέφερε, ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε να συναντηθεί με τον κο Γκρουέφσκι στις Πρέσπες, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για λύση, «αλλά αυτό δεν αλλάζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».
Όσο για τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, στο χέρι του είναι να συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας του, ή να μείνει στην ιστορία, ως ο ηγέτης που την έστρεψε στον εθνικισμό του βαλκανικού παρελθόντος, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.
Για το Κυπριακό, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και υπογράμμισε πως «δεν χωράνε απειλές για διχοτόμηση».
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών δόθηκε σκληρή μάχη μαζί με την Κύπρο σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, καθώς πολλές χώρες, με επικεφαλής την προεδρεύουσα Σουηδία και την Μ. Βρετανία, εμπόδισαν με κάθε τρόπο την επιβολή συλλογικών επιπρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία.
«Με την στήριξη της Ελλάδας, η Κύπρος προέβη σε μονομερές πάγωμα και άλλων κεφαλαίων στον ενταξιακό διάλογο της Τουρκίας με την Ε.Ε. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται σε θέση ισχύος που έχει αποκτήσει χάρις στην ένταξή της», επεσήμανε.
Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους οι βουλευτές του ΛΑΟΣ υποστήριξαν πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται νΆ ακολουθεί ένα αποτυχημένο μοντέλο «συμβιβασμού» και «τεράστιας τουρκοφοβίας», το οποίο δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής, τίποτα το απτό.
«Η Τουρκία πήρε το συγχωροχάρτι της. Το θέμα έκλεισε, δεν τίθεται θέμα κυρώσεων, ή επιπτώσεων - ουδεμία αναφορά σε υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της ¶γκυρας, ή για επαναξιολόγηση, κανένα άμεσο μπλοκάρισμα οιουδήποτε ενταξιακού κεφαλαίου (πλην μιας δήλωσης της Κύπρου).
Η ελληνική κυβέρνηση δεν σήκωσε καθόλου το θέμα FRONTEX, την στιγμή που απειλήθηκε η ζωή ευρωπαίων πιλότων. Και ενώ έχουμε κατακλυστεί από λαθρομετανάστες που προέρχονται από την Τουρκία, συγχαίρεται η Τουρκία για την στάση της για τις συμφωνίες επανεισδοχής» σχολίασε ο πρώτος επερωτών του ΛΑΟΣ, Ιωάννης Κοραντής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης, διαπίστωσε πως «η Τουρκία πατά συνεχώς το πόδι της στην Ε.Ε. και οι αντιστάσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί κάμπτονται, ενώ την ίδια ώρα, η Ελλάδα κάνει τον τροχονόμο».
«Διαπραγματευόμαστε να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη με ένα κομμάτι του Ελληνισμού στο πρόσωπο της Κύπρου να έχει κατακτηθεί κατά 38%. Θα συζητούσαμε δηλαδή, αν η Τουρκία είχε πάρει την Θράκη ή την ανατολική Μακεδονία, το αντίστοιχο 38% της Ελλάδος; Θα μπορούσε η Τουρκία να συζητάει σήμερα, αν είχε κατακτήσει το 38% της Ιταλίας, της Ισπανίας, ή της Γαλλίας;», διερωτήθηκε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΛΑΟΣ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την αναγκαιότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με τον κ. Πλεύρη να σημειώνει πως «δεν υπάρχει κανένα έθνος που να προσδιορίζεται γεωγραφικά. Τα έθνη προσδιορίζονται εθνικά. Και οι Βορειοκορεάτες, Κορεάτες είναι».
Σχετικά με το επίμονο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάλεσαν το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να διευκρινίσει τις θέσεις του για το ζήτημα: «Ο κ. Σαμαράς θα εφαρμόσει την πολιτική της κ. Μπακογιάννη, την οποία νίκησε; Δηλαδή θα έχουμε έναν δήθεν δεξιό πρόεδρο με μια κεντρώα πολιτική; Τι λέει σήμερα η ΝΔ; Προσυπογράφει το παράγωγο όνομα;».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο κ. Δρούτσας απάντησε λέγοντας πως «ζητήσαμε την ψήφο του λαού με ξεκάθαρες θέσεις και λάβαμε την εντολή του να τις κάνουμε πραγματικότητα - όχι για να μεταθέσουμε στο λαό την ευθύνη των δικών μας αποφάσεων. Δημοψηφίσματα ευθυνοφοβίας, ας τα κάνουν άλλοι».
«Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και επειδή αρνήθηκε να υπογράψει το συγκεκριμένο αίτημα ο κ. Σημίτης, ετέθη εκτός Κ.Ο. Τότε το ΠΑΣΟΚ ζητούσε ευθυνόφοβο δημοψήφισμα;» ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ¶δωνις Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου παρατήρησε πως η επερώτηση αφορούσε μάλλον τη Νέα Δημοκρατία και τηννέα της ηγεσία.
Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, χωρίς να απαντήσει στο ΛΑΟΣ, υπέδειξε στην κυβέρνηση τη συνέχιση της πολιτικής των ανοιγμάτων προς τη Ρωσία και την Κίνα, «που πρέπει να διατηρηθούν», ενώ υπενθύμισε και τη σύσταση της FRONTEX κατόπιν προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σ. Χαλβατζής, παρατήρησε πως η γραμμή της αξιοποίησης του κοινοτικού κεκτημένου προσκρούει στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και εκτίμησε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εξωτερική πολιτική προκύπτουν εν πολλοίς από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Τέλος, ο Θ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «αν θέλει να είναι ρεαλιστική μια εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας στις κοινωνίες όλων των λαών, χωρίς ηγεμονικές νοοτροπίες και πνεύμα διείσδυσης».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ