Πολιτική
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 15:44

Σύγκλιση απόψεων

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε τη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς «εθνική υπόθεση».

Υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Παπούλιας τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη και επεσήμανε πως μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.

Τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει νέα αξιοπιστία στη λειτουργία της πολιτείας χτυπώντας τη διαφθορά, την ανομία και την ανισότητα που αυτή δημιουργεί.

Αναφερόμενος στην ίδια τη σύσκεψη, χαρακτήρισε πολύ θετικό το ότι οι περισσότερες προτάσεις που κατέθεσε έγιναν ευμενώς αποδεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά τις ιδεολογικές διαφορές, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετέφερε επίσης ένα κλίμα συναίνεσης κατά τη σύσκεψη. Συγκεκριμένα ανέφερε ως δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι συμφώνησε σε συγκεκριμένες προτάσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνοντως πως και ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε σε δικές του προτάσεις.

Αφού σημείωσε πως για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει πρέπει να είναι πρώτα πρώτα αυστηρός προς τον εαυτό του, γνωστοποίησε πως όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη εξίσωσης της παραγραφής των αδικημάτων ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά, κάτι που έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους αρχηγούς.

«Η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές. Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Διευκρίνισε δε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν.

«Η διαφθορά υπήρχε και όταν η οικονομία είχε ανοδικούς ρυθμούς. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκή και παγκόσμια και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιλαϊκή έξοδο από αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ακόμη ότι το διάστημα 2010-2012 «θα περάσουν φοβερές αντιλαϊκές επιλογές από τη Βουλή» και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ «δεν θα ήθελε να υποκατασταθεί αυτό το ζήτημα, με το ζήτημα των σκανδάλων».

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότερες θέσεις για το θέμα της διαφθοράς που ανέπτυξε στη συνάντηση, η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.

Έκανε επίσης λόγο και για άλλα σκάνδαλα, όπως είναι η διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων, τα χρέη των τραπεζών και της κυβέρνησης προς τα ταμεία, το καθεστώς των αμοιβών των εργατοπατέρων, τα κοινοτικά πακέτα που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα και είναι ανεξέλεγκτα.

Χαρακτήρισε μάλιστα «σκανδαλώδη» τα προνόμια που, όπως σημείωσε, έχουν οι βουλευτές και εξέφρασε ως θέση του κόμματος της την ανάγκη να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και απλώς η βουλευτική θητεία να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

Αναφερόμενη στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, η γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «αχνά ο πρωθυπουργός έβαλε το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά πρέπει να σας πω ότι ακούστηκαν εκεί και πράγματα λίγο περίεργα. Για παράδειγμα τέθηκε το ζήτημα για την περίπτωση που ένα κόμμα δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα έσοδα και τις πηγές του».

«Για μας», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, «οι πηγές μας είναι καθαρές, δεν δίνουμε ονόματα, ούτε τί δίνουν τα μέλη του κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί ή οι μη οπαδοί του κόμματος που συνεισφέρουν οικονομικά. Τέτοια και άλλα ζητήθηκε να θεωρούνται κακούργημα. Φαντάζομαι ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα παρέλαβε αυτή την πρόταση».

Για τη «ρουσφετολογία» διευκρίνισε πως η θέση του ΚΚΕ είναι ότι «το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλεται σε συγκεκριμένη πολιτική που υιοθετήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά το 1949, προκειμένου να ενσωματωθεί ένα μέρος των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό και μέσα από αυτή την κρατική υπαλληλία να επιδιωχθεί ο έλεγχος και η ενσωμάτωση του λαϊκού και του εργατικού κινήματος».

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας των μικρομεσαίων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μικροεπαγγελματιών, επισημαίνοντας ότι με τέτοιου είδους μέτρα δεν πρόκειται πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά αντίθετα θα συρρικνωθεί η οικονομική δύναμη αυτών των στρωμάτων.

Και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη σύσκεψη, επισημαίνοντας πως βρέθηκε ένας κοινός τόπος σε κάποια πράγματα. Δέχθηκαν την πρότασή μου η συνάντηση να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πιστεύω ότι βγήκαμε ωφελημένοι, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας επίσης μίλησε για ουσιαστική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας πως η αντιμετώπιση της διαφθοράς έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, υπογράμμισε την ανάγκη για τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, εκφράζοντας επιφυλάξεις «αν είναι σε θέση τα κόμματα εξουσίας να προβούν σε αυτές τις αποφάσεις».

Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πλαίσιο πέντε αξόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο περιλαμβάνει αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, θέλησε να κάνει ένα διαχωρισμό, υποστηρίζοντας πως είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Δεν θα μας σώσουν αυτές οι παρεμβάσεις από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης» κατέληξε.