Προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας.
Προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Παράλληλα ζήτησε τη συστράτευση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων καθώς και η εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής διακομματικής συνεννόησης.
Τονίζοντας την ανάγκη να χτυπηθεί η ρίζα του κακού με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα αφορά όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας, διατύπωσε προτάσεις που αφορούν:
- Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με την πρόταση, θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση. Η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά θα είναι ονομαστική και να διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
- Θα αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων. Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.
- Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται.
- Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.
-Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης, στα δημόσια έργα, τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα και ζήτησε από τα κόμματα να συμφωνήσουν στην ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος με το οποίο συνάπτονται.
Χαρακτήρισε ακόμη επείγουσα την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα και στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισε, θα υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης σε κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
-Ανέφερε ακόμη πως προωθείται η διαφάνεια στη νομοθέτηση σε όλα της τα στάδια, από τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία μέχρι την τελική ψήφιση. Μεταξύ όσων θα περιληφθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι η διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τις δύο αναγνώσεις να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους. Επίσης θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.
-Ένα ακόμα πρόβλημα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της πολυνομίας. Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας. Μάλιστα έδωσε επείγοντα χαρακτήρα στη νομοθεσία για την πολεοδομία, το περιβάλλον και τη φορολογία.
-Παράλληλα θα προχωρήσει ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί τη ροή των πιστώσεων ανά υπουργείο και θα ελέγχει την τήρηση της αρχής της ειλικρίνειας.
-Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητάς τους, ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.
-Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τρόπους για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου που είναι προϋπόθεση, όπως ανέφερε, για να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας. Ακόμη πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 που απαιτείται σήμερα.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τόνισε ότι αποτελούν τεράστια πληγή για τη χώρα, ότι χάνεται εθνικό εισόδημα και ότι ωφελούνται εκείνοι που καταπατούν κάθε νόμο και κάθε κανόνα σε βάρος όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς επειδή, όπως υποστήριξε: Πρώτον, συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος γιατί το δημόσιο συμφέρον υποτάσσεται σε μικρά και μεγάλα επιμέρους ιδιωτικά συμφέροντα, δεύτερον, εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας καθώς πνίγει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και επιβραβεύει όσους παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου, τρίτον θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών καθώς αποτελεί το όπλο των ισχυρών, τέταρτον υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ