Πολιτική
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 09:25

Στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός

Στην Κοπεγχάγη σήμερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή. «Σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις εν αναμονή εκτεταμένων διαδηλώσεων.

Στην Κοπεγχάγη θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.

Το μεσημέρι, ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σε συνάντηση εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με ηγέτες και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

«Σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις

Oι διαπραγματεύσεις για το κλίμα συνεχίζονται σήμερα εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου και εν αναμονή εκτεταμένων διαδηλώσεων.

Ήδη, η αστυνομία συνέλαβε 100 διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία προς το συνεδριακό κέντρο, με σκοπό να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας.

«Αγκάθια» στις συνομιλίες αποτελούν τα ποσοστά μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις αναπτυγμένες χώρες, το ύψος της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί, καθώς και το αν η τελική συμφωνία θα έχει στόχο για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 ή 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι τα φτωχά κράτη μπορεί να χρειαστεί να συμβιβαστούν με την απουσία άμεσης δέσμευσης από τα πλούσια κράτη για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας δεν είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί σε αυτή τη σύνοδο.

«Αν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή τη φορά στην Κοπεγχάγη, θα πρέπει να υπάρξει κάποια αρχική συμφωνία. Τώρα πρέπει να κυριαρχήσουν η κοινή λογική, ο συμβιβασμός και η συνεργασία», όπως είπε.

Για κρίσιμη στιγμή έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που βρίσκεται ήδη στην Κοπεγχάγη.

«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για τον κόσμο. Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία, αλλά είναι επίσης πιθανό να λυθούν πολλά ζητήματα. Είμαι αποφασισμένος… να κάνω ό,τι μπορώ για να ενωθούν όλοι», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Περισσότεροι από 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι αύριο παρόντες στην Κοπεγχάγη για τις δύο τελευταίες ημέρες της κρίσιμης διάσκεψης.