Πολιτική
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 14:57

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση κάνει στροφή 180 μοιρών

Κατά την ομιλία του στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να πει δημοσίως τι είδους δεσμεύσεις έχει δώσει στους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως σε όσους προσπαθούν με μεγάλη αγωνία να μας πείσουν να αγοράσουμε περισσότερα αεροπλάνα και φρεγάτες, προκειμένου να μας δώσουν πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας».

«Aν η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κάνει σημαία της τη διαφάνεια, τότε δεν έχει παρά να μας πει δημοσίως τι είδους δεσμεύσεις έχει δώσει στους ευρωπαίους εταίρους, κυρίως σε όσους προσπαθούν με μεγάλη αγωνία να μας πείσουν να αγοράσουμε περισσότερα αεροπλάνα και φρεγάτες, προκειμένου να μας δώσουν πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας».

Τα παραπάνω τόνισε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες. «Μία στροφή», όπως παρατήρησε, «την οποία προσπαθεί να τη διανθίσει με συνθήματα που ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα, όπως φορολόγηση των golden boys, καταπολέμηση της διαφθοράς, διαφάνεια και διάλογος».

Σύμφωνα εξάλλου με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και τη διαφθορά «ήταν χρήσιμη, κυρίως γιατί ανέβασε τις προσδοκίες των πολιτών για θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση περισσότερης διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς». Ωστόσο, σημείωσε, «οι αλλαγές δεν μπορούν από μόνες τους να μας βοηθήσουν να βγούμε από την μεγάλη οικονομική κρίση. «Για να βγούμε από την οικονομική κρίση», τόνισε, «χρειάζεται και αλλαγή στρατηγικής, κυρίως ενίσχυση των χαμηλών μισθών και των συντάξεων, ενίσχυση της απασχόλησης».

Αναφερόμενος τέλος στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Βασική στρατηγικής σημασίας διαφορά της δικής μας εναλλακτικής πρότασης από αυτά που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, επικεντρώνεται σε μία φράση, σ΄ αυτήν που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στις Βρυξέλλες λέγοντας πως μπορεί να κοπούν στο μισό μισθοί και συντάξεις, αν βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς λέμε ότι, αν κοπούν μισθοί και συντάξεις θα βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και το επόμενο διάστημα η κοινωνία θα αντιδράσει σ’ αυτή την σκληρή πολιτική, που ενισχύει την ύφεση».