Πολιτική
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 17:18

Α. Λοβέρδος: «Ναι» στην επίσπευση του ν/σχ για το Ασφαλιστικό

Υπέρ της επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό τάσσεται ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Υπέρ της επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό τάσσεται ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε προς βουλευτές, οι οποίοι έθεσαν το σχετικό θέμα, ότι αυτό μπορεί να γίνει εφ' όσον καταλήξει η όλη διαδικασία σε κοινώς αποδεκτή αναλογιστική μελέτη.

Τόνισε δε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής τον Απρίλιο και της νομοθέτησης τον Ιούνιο.

Όμως, όπως ανέφερε, αν «πάμε σε αποδοχή των αριθμών», όπως συμπροσδιορίζονται από τις επιμέρους αναλύσεις, «μπορεί να έρθουμε πιο νωρίς κι η καταληκτική ημερομηνία να μην είναι η 30η Απριλίου και να πάμε και Μάρτη. Κι αντί τον Ιούνιο η νομοθέτηση να γίνει τον Απρίλιο». «Μακάρι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός ευχαρίστησε ακόμη τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες που προσφέρουν τη συναίνεσή τους, η οποία αφορά, όπως επεσήμανε, τρία κόμματα.

Απευθυνόμενος δε στο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: «Η ωραία αφήγηση του προβλήματος δεν πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις και απόπειρα λύσης του προβλήματος; Εμείς έχουμε ξεκινήσει να προτείνουμε λύσεις, εσείς τι προτείνετε;».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έκανε λόγο για επίπεδα - ρεκόρ σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή.

ο τελευταίος χρόνος θα κλείσει με εισφοροδιαφυγή στα μεγάλα Ταμεία της τάξης 25% με 40%. Πρόκειται για εισφορές που βεβαιώθηκαν και δεν εισπράττονται, εξήγησε και πρόσθεσε πως 38 στους 100 επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές.

Μίλησε ακόμη για αύξηση, κατά 15% τον χρόνο, της υγειονομικής δαπάνης. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις δαπάνες», τόνισε και πάντως αυτό δεν σημαίνει - όπως ξεκαθάρισε - ότι θα μειώσουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά θα περιορίσουμε την σπατάλη.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν μόλις 14 εκατ. ευρώ επί συνόλου 370 εκατ. ευρώ, τα οποία οφείλουν οι εταιρείες στα Ταμεία εποπτείας του υπουργείου Εργασίας.

«Το σύστημά μας παραμένει πελατειακό, αναποτελεσματικό και αδιαφανές», υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης και σημείωσε ότι βλέπουμε να δαπανά το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ για να βγάλει εργαζόμενους στα 50 τους χρόνια στη σύνταξη κι από την άλλη έχουμε το φαινόμενο να μη σηκώνονται άνθρωποι από το κρεβάτι τους και δεν τους δίνουμε το επίδομα απόλυτης αναπηρίας.

Καταλήγοντας τόνισε πως χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των αναγκών που πρέπει να καλύψει το σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ