Πολιτική
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 06:00

Γ. Παπανδρέου: Nα κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα

Πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις Βαλκανικές χώρες, για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θα αναλάβει η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

«Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη μικτή επιτροπή υψηλού επιπέδου στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης:

«Aπό τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στο οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές.

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου.

«Ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία η ΙΜΟ. Και είναι απαραίτητο, το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελούμε μέλος, παίζει πρωτοπόρο ρόλο στον τομέα αυτό και είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%».

Ωστόσο, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, και άλλες, αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια. «Τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές».

«Ας σταματήσουμε λοιπόν να αλληλοκατηγορούμαστε. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας τα εξής:

«Οι φωνές μας εδώ θα πρέπει να μετατρέψουν το όνειρο σε χειροπιαστή πραγματικότητα. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε, αν συμφωνήσουμε σήμερα και δράσουμε τώρα».