Πολιτική
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 16:15

Γ. Παπανδρέου: Χρειάζονται δεσμευτικές αποφάσεις για το αύριο

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής με συλλογικό τρόπο, αλλά και με δεσμευτικές αποφάσεις για το αύριο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του από την Κοπεγχάγη. «Παλεύουμε, μέχρι τελευταία στιγμή, για να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία. Θα είναι κρίμα εάν δεν το καταφέρουμε».

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής με συλλογικό τρόπο, αλλά και με δεσμευτικές αποφάσεις για το αύριο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Έχει γίνει συνείδηση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Είναι απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, με αποτελεσματικό και συλλογικό τρόπο, αλλά και με δεσμευτικές αποφάσεις για το αύριο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι γίνεται συνείδηση, αργά αλλά σταθερά, το γεγονός ότι δεν μιλάμε απλώς για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την αλλαγή ενός οικονομικού συστήματος, ότι χρειάζεται δηλαδή να πάμε στην "πράσινη" οικονομία, που αλλάζει εκ βάθρων τα πράγματα».

«Είναι μια δύσκολη αλλαγή», σημείωσε, «η οποία χρειάζεται όμως τη συνέργεια, τη συμμετοχή, τη βοήθεια όλων, από τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, μέχρι και τις φτωχότερες. Ο καθένας βεβαίως με τις απαραίτητες ευθύνες που του αναλογούν και το βάρος που μπορεί να σηκώσει».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αλλαγή αυτή «σημαίνει να μπούμε σε μια νέα οικονομία, να πρωτοπορήσουμε. Έχουμε μια ευκαιρία για τη χώρα μας. Μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να διαμορφώσουμε μια ποιότητα ζωής, αντίστοιχη με την παράδοση της Ελλάδας. Και βεβαίως, να είμαστε πιο αυτάρκεις, πιο αυτόνομοι, πράγμα που σημαίνει να μπορούμε όλο και περισσότερο να παίρνουμε αποφάσεις υπέρ του ελληνικού λαού στα ζητήματα της ενέργειας».

Γι' αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, η Ελλάδα έχει καταθέσει προωθημένες θέσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Χρειαζόμαστε προτάσεις όμως και από άλλες αναπτυγμένες χώρες, αλλά και από αναπτυσσόμενες μεγάλες χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Βραζιλία. Πρέπει να κάνουν κι αυτές βήματα μπροστά», παρατήρησε για να υπογραμμίσει πως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο θέμα κλίματος, αλλά και θέμα ανισοτήτων. «Πρέπει να πάμε σε μια άλλη ανάπτυξη, που θα μειώσει τις ανισότητες και θα χτυπήσει τη φτώχεια, η οποία δημιουργεί τεράστιες πιέσεις στο οικοσύστημα φτωχότερων χωρών από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, αλλά και πιέσεις που δημιουργούνται από τη μετανάστευση και την προσφυγιά».

«Εμείς», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, «παλεύουμε, μέχρι τελευταία στιγμή, για να υπάρξει αυτή η δεσμευτική συμφωνία. Θα είναι κρίμα εάν δεν το καταφέρουμε». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «η επόμενη μέρα πρέπει να μην χάσει τη δυναμική που σήμερα αναπτύχθηκε εδώ, στην Κοπεγχάγη. Μια δυναμική, που θα πρέπει να φτάσει, αν όχι σήμερα, πολύ σύντομα, σε μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για την ανθρωπότητα».