Κόσμος
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 22:55

Κοπεγχάγη: Συμφωνία για το κλίμα

Σε συμφωνία για το κλίμα, η οποία ωστόσο δεν θα έχει νομικά δεσμευτική ισχύ, κατέληξαν τελικά οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συνόδου της Κοπεγχάγης.

Σε συμφωνία για το κλίμα, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, κατέληξαν τελικά οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της συνόδου της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όλες οι χώρες, μεταξύ αυτών και η Κίνα, θα παραδώσουν γραπτώς τα σχέδιά τους για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα έως τον Ιανουάριο του 2010.

Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι χώρες υπέγραψαν σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα ανέρχεται σε 100 δισ. δολ. ετησίως μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε απόψε, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 3,6 δισ. δολαρίων προς τις πιο ευπαθείς χώρες έως το 2012, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισ. δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισ. δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ θα διοργανώσει σε έξι μήνες διαπραγματεύσεις στη Βόνη με σκοπό την προετοιμασία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα στο Μεξικό στα τέλη του 2010.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του, καθώς μεταξύ των στόχων της συμφωνίας δεν είναι τελικά η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να περιοριστεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ινδίας, Ν. Αφρικής και Κίνας

Προηγουμένως συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και των ηγετών της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Κίνας.

«Καμία χώρα δεν είναι απολύτως ικανοποιημένη με κάθε τμήμα της συμφωνίας, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα μπροστά και μια βάση για περαιτέρω πρόοδο», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν είναι αρκετό για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο εθνικών δράσεων και δεσμεύσεων.

Οι χώρες συμφώνησαν επίσης να ανταλλάσουν πληροφορίες για τις εκπομπές τους, χωρίς να αποκλείονται διεθνείς διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε αξιωματούχος.

Ομπάμα: Η πρόοδος δεν είναι αρκετή

Για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, τονίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, η οποία δεν επετεύχθη στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η πρόοδος αυτή δεν είναι αρκετή», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υπογράμμισε δε πως η συμφωνία δεν θα είναι νομικά δεσμευτική αλλά θα πρέπει οι χώρες να καθορίσουν τους στόχους εκπομπών τους.

Προκειμένου να επιτευχθεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, επεσήμανε, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά, εμπιστοσύνη μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών.

Όπως δήλωσε, λόγω μετεωρολογικών συνθηκών θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον προτού διεξαχθεί μία τελική ψηφοφορία στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

Κίνα: Θετικό το αποτέλεσμα της συνόδου

H συνάντηση του ΟΗΕ είχε θετικό αποτέλεσμα και όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κίνας στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, Ξίε Ζένχουα.

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές κατάφεραν να διατηρήσουν το τελικό τους κριτήριο, για τους Κινέζους αυτό ήταν η κυριαρχία μας και το εθνικό μας συμφέρον», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters