Σε μη δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατέληξαν ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από μερίδα των αναπτυσσόμενων χωρών. Η συμφωνία επικυρώθηκε σήμερα από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών.
Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κατέληξαν χθες στην Κοπεγχάγη οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από μερίδα των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η συμφωνία επικυρώθηκε σήμερα από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν να κάνει λόγο για ένα πρώτο «ουσιώδες στάδιο».
«Δεν είναι ίσως ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά αυτή η απόφαση της διάσκεψης αποτελεί ένα ουσιώδες στάδιο», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου στη δανική πρωτεύουσα.
Το κείμενο της συμφωνίας – η οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο – συμφώνησε να υπογράψει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όλες οι χώρες θα παραδώσουν γραπτώς τα σχέδιά τους για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα έως τον Ιανουάριο του 2010.
Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι χώρες υπέγραψαν σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η βοήθεια που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020.
Οι συνομιλίες στη δανική πρωτεύουσα περιήλθαν σε κρίση αφού ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες απέρριψαν με έντονο τρόπο το σχέδιο που επεξεργάστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες άλλων μεγάλων οικονομιών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει προσχέδιο συνθήκης του ΟΗΕ.
Χώρες όπως η Βενεζουέλα, το Σουδάν και το Τουβαλού ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στην Κοπεγχάγη και η οποία χρειαζόταν υποστήριξη και από τις 193 χώρες για να υιοθετηθεί.
Τη συμφωνία αποκήρυξαν επίσης οι αντιπροσωπείες της Βολιβίας, της Κούβας και της Νικαράγουας, τονίζοντας ότι δε θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι καταρτίστηκε αδιαφανώς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν ορισμένες χώρες εναντιωθούν η συμφωνία, θα υιοθετηθεί μόνο ως ένα μη δεσμευτικό έγγραφο η μερικά από τους υποστηρικτές της.
«Ο θεσμός αντιμετωπίζει μία στιγμή μεγάλης κρίσης σε αυτή την σύνοδο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Εντ Μίλιμπαντ και κάλεσε τους εκπροσώπους να αποδεχθούν το σχέδιο που, όπως είπε, θα βελτιώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ομπάμα: «Αφετηρία» η συμφωνία για το κλίμα
Ως αφετηρία χαρακτήρισε τη συμφωνία για το κλίμα ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πρόκειται για μία «σημαντική και χωρίς προηγούμενο συμφωνία» για το κλίμα, αλλά χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόοδο που σημειώθηκε.
Παρατήρησε επίσης ότι μία συμφωνία νομικά δεσμευτική θα είναι «πολύ δύσκολη» και θα απαιτήσει χρόνο.
«Αυτή η πρόοδος δεν σημειώθηκε εύκολα και γνωρίζουμε ότι μόνο αυτή η πρόοδος δεν είναι αρκετή. Προχωρήσαμε πολύ, αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε», είπε μετά από την συνάντηση που είχε στην Κοπεγχάγη με τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο και τους ηγέτες της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμα και υποστηρικτές της συμφωνίας εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις. «Κάναμε ένα βήμα, ελπίζαμε ότι θα κάναμε πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου Ανγκέλα Μέρκελ.
«Δεν είναι η τέλεια συμφωνία. Δε θα απαλείψει την περιβαλλοντική απειλή για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ράινφελτ, η χώρα του οποίου έχει το τρέχον εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.
Βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες
Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 3,6 δισ. δολαρίων προς τις πιο ευπαθείς χώρες έως το 2012, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισ. δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισ. δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters