Πολιτική
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009 14:04

Αλ. Τσίπρας: Κρίσης αξιοπιστίας στην πολιτική ζωή της χώρας

Την κρίση αξιοπιστίας στην πολιτική ζωή της χώρας καθώς και την υπέρβαση της δημοκρατίας από εξωθεσμικές παρεμβάσεις των χρηματαγορών κατέδειξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού ως βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Την κρίση αξιοπιστίας στην πολιτική ζωή της χώρας καθώς και την υπέρβαση της δημοκρατίας από εξωθεσμικές παρεμβάσεις των χρηματαγορών κατέδειξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού ως βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην οργανωτική και πολιτική σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αυτά που έλεγε προεκλογικά δύο μήνες μετά μπήκαν στα συρτάρια, και έχουν καταχωνιαστεί, με το πρόσχημα των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει συμπληρωματικό πρόγραμμα ως προς αυτά που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θρυμματίζει το ασφαλιστικό σύστημα, ότι οδηγεί την αγορά σε πιστοληπτική ασφυξία, ότι δεν παίρνει μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης με αποτέλεσμα η ανεργία που αγγίζει το 20% να δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι «σε περιόδους κρίσης δεν είναι αυτονόητη η συσπείρωση της κοινωνίας με την αριστερά, διότι αυξάνονται τα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών, το κίνημα έχει σκαμπανεβάσματα και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι δυσκολίες αντιμετωπίζει και η ίδια η αριστερά».

Εντούτοις υπογράμμισε ότι εναλλακτική λύση δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία, που συμβάλλει στο κλίμα συναίνεσης για σκληρά μέτρα και ότι θα πρέπει να είναι η εναλλακτική στρατηγική που υποστηρίζει η αριστερά και που συνίσταται στην φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, την αναδιανομή του πλούτου και τη μαχητική διεκδίκηση στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε επίσης την απέραντη κινδυνολογία που υιοθετεί, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την οποία χαρακτήρισε «αδιέξοδη και επισφαλή για τα συμφέροντα της χώρας».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, επεσήμανε ότι «αποδείχθηκε ότι ο μόνος στόχος των ευρωπαίων ηγετών ήταν να φωτογραφηθούν δίπλα στον Ομπάμα» και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να αναζητά κανείς λύσεις με το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, όπως είναι επίσης αδύνατο αυτό το μοντέλο να δώσει προοπτική για τον πλανήτη.

Τέλος, όσον αφορά στα εσωτερικά του κόμματός του τόνισε: «Κανείς δεν περισεύει. Περισεύει όποιος θέλει. Κανείς δεν είναι αιχμάλωτος κανενός. Πρέπει το επόμενο διάστημα να παλέψουμε για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στο κόμμα και την ενίσχυση της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ».