Χειρότερο hangover προκαλεί η υπερκατανάλωση ουίσκι σε σχέση με το μεθύσι από βότκα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».
Χειρότερο hangover προκαλεί η υπερκατανάλωση ουίσκι σε σχέση με το μεθύσι από βότκα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».
Οι ερευνητές (του πανεπιστημίου Μπράουν με επικεφαλής την καθηγήτρια Νταμάρις Ροσενάου) απέδωσαν τη διαφορά στη διαφορετική μοριακή χημική σύνθεση του ουίσκι σε σχέση με τη βότκα.
Οι επιστήμονες υπέβαλαν τους εθελοντές σε κατανάλωση αλκοόλ πάνω από το νόμιμο όριο και μετά μελέτησαν πώς τα «πειραματόζωα» αισθάνονταν την επόμενη μέρα και πόσο μπορούσαν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους.
Όσοι είχαν πιεί ουίσκι, ανέφεραν πολύ σοβαρότερα συμπτώματα μετά το μεθύσι, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, δίψα και κόπωση, σε σχέση με όσους είχαν πιει βότκα την προηγούμενη νύχτα.
Όμως, όσον αφορά την ικανότητα συγκέντρωσης το επόμενο πρωί, οι επιπτώσεις ήσαν περίπου ίδιες τόσο μετά το ουίσκι όσο και μετά τη βότκα.
Η μελέτη έδειξε ότι η απόδοση των εργαζομένων που έχουν καθήκοντα ευαίσθητα από πλευράς ασφάλειας, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά για αρκετό χρόνο, αφού το αλκοόλ (είτε από ουίσκι είτε από βότκα) θα έχει πια εξαφανιστεί από το αίμα.
Η έρευνα επίσης έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο αλκοολούχα ποτά, όσον αφορά την επίδρασή τους στη διαταραχή του ύπνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ