Το άνοιγμα του δωδέκατου, σε σύνολο 35, κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο αφορά το περιβάλλον, αποφάσισε η ενταξιακή διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το άνοιγμα του δωδέκατου, σε σύνολο 35, κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο αφορά το περιβάλλον, αποφάσισε η ενταξιακή διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ τόνισε ότι με τη σημερινή απόφαση αποδεικνύεται ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας συνεχίζεται με την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και σε ορισμένα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στην ΕΕ, όπως είναι η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορέψει τη λειτουργία του φιλοκουρδικού κόμμματος DTP.
Ερωτηθείς αν η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει άμεσα συζητήσεις με την τουρκική πλευρά για την κατάργηση της χορήγησης θεωρήσεων (βίζα) όπως ισχύει δηλαδή από τις 19 Δεκεμβρίου για τους πολίτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίοι ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, ο κ. Μπιλντ απάντησε αρνητικά. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό τα επόμενα χρόνια και επεσήμανε πως έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.
Στο θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις σε διάστημα ενός-δύο μηνών. Ανέφερε ακόμη ότι κατά τις σημερινές συζητήσεις η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας, να συμμορφωθεί με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις (όπως για παράδειγμα τα βιομετρικά διαβατήρια) που θέτει η ΕΕ. Εαν όμως, όπως είπε, η Τουρκία ανταποκριθεί πλήρως σε αυτούς τους όρους και δεν υπάρξει από την πλευρά της ΕΕ ανταμοιβή για αυτή την προσπάθεια, τότε «δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία και θα έχουν ισχύσει δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη γνωστή θέση περί δύο κρατών στη βάση διζωνικότητας για μια συνολική και βιώσιμη λύση και εξέφρασε την απογοήτευση της Τουρκίας για την απόφαση της Κύπρου στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να προωθήσει την εισαγωγή συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων σε διαπραγματευτικά κεφάλαια, τα οποία σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για πολιτικές απαιτήσεις που θέτει η Κύπρος και οι οποίες δεν συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπει «την κατάχρηση από ένα κράτος-μέλος τέτοιων ζητημάτων ήσσονος σημασίας» τη στιγμή που, όπως είπε, η πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ βλέπει θετικά τη στρατηγική σημασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν είπε ότι η σημερινή απόφαση για το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου αποδεικνύει ότι «το τρένο ΕΕ-Τουρκίας παραμένει σε τροχιά και βρίσκεται σε κίνηση» και αναφέρθηκε στη δημοκρατική και οικονομική μεταμόρφωση της χώρας σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα. Αναγνώρισε, τέλος, ότι από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του 1999 για την υποψηφιότητα της Τουρκίας μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει διακυμάνσεις στις σχέσεις των δύο πλευρών με καλές και κακές στιγμές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ