Κόσμος
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 17:40

Η ετυμηγορία του ευρωπαϊκού Τύπου για την Κοπεγχάγη

Κοινός τόπος όλων των ευρωπαϊκών εντύπων είναι ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν στάθηκε στο ύψος στο περιστάσεων, καθώς δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ολόκληρου του πλανήτη.

Κοινός τόπος όλων των ευρωπαϊκών εντύπων είναι ότι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν στάθηκε στο ύψος στο περιστάσεων, καθώς δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ολόκληρου του πλανήτη.

«Ανεπαρκείς» χαρακτηρίζει τους Δανούς η δανική εφημερίδα Politiken, συνοψίζοντας το συμπέρασμα της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις για το κλίμα. «Ο λόγος που τα μεγάλα κράτη παρεμπόδισαν τη σύναψη συμφωνίας είναι γιατί δεν ήθελαν να λάβει τα εύσημα η δανική κυβέρνηση», είναι η εξήγηση που δίνει η επίσης δανική Berlingske Tidende.

Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης «έσπασε τα μούτρα της», σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής ABC. «Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολούθησε σαστισμένη τα παζάρια μεταξύ ασύμβατων θέσεων», αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα.

«Η Κίνα κρατά τον πλανήτη όμηρο» έγραψε στις σελίδες της η βρετανική The Independent, η οποία κατηγορεί το Πεκίνο ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της ως το κράτος με τους μεγαλύτερους ρύπους.

Η εφημερίδα «Le Temps» της Γενεύης σημειώνει μια «κοσμογονική αλλαγή»: μέχρι πρότινος στον πλανήτη –και ιδίως στον τρίτο κόσμο– κυριαρχούσε η τρόικα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Σήμερα, επισημαίνει, η Βραζιλία, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδία και πολλές ακόμη χώρες διαθέτουν σχολές διεθνών σχέσεων που βγάζουν τους καλύτερους διπλωμάτες, οι οποίοι υπερασπίζονται εξαιρετικό τρόπο τα εθνικά τους συμφέροντα, με αποτέλεσμα το τοπίο να γίνει πιο σύνθετο.

«Ο πλανήτης δεν μιλά με μία φωνή, τη φωνή των κλιματικών αλλαγών –αυτό που συμβαίνει είναι το χάος», αναφέρει η πολωνική εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna. «Κάθε χώρα επιδιώκει τους δικούς της βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους παρά ενιαίους παγκόσμιους στόχους. Είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη», καταλήγει.

Η γαλλική Libération, από την άλλη, προσπαθεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο, υποστηρίζοντας ότι και μόνο το ότι ήρθε στην Κοπεγχάγη ο Μπάρακ Ομπάμα αποτελεί τομή με την «ξεδιάντροπη εγωιστική ιμπεριαλιστική πρακτική» του προκατόχου του».

«Καλύτερα καμία συμφωνία παρά μια καταστροφική συμφωνία» καταλήγει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία αναγνωρίζει ότι «η Αφρική θυσιάστηκε» στην Κοπεγχάγη. «Η θέση των G77 για αύξηση 2 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία του πλανήτη συνεπάγεται αύξηση 3-3,5% στην Αφρική».

«Η αλληλεξάρτηση [των κρατών] πρέπει οπωσδήποτε να αντικατοπτριστεί και στην πολιτική για το κλίμα», σημειώνεται στον ισότοπο του γερμανικού Spiegel. Οι δύο οικονομικές υπερδυνάμεις θα πρέπει να «ανταγωνίζονται ουσιαστικά η μία την άλλη για τις πιο πράσινες τεχνολογίες», υπογραμμίζει.

«Εάν μπορούσε να αποδειχθεί ότι το ατομικό συμφέρον και η πεποίθηση ότι οι πράσινες πρακτικές και η επιχειρηματικότητα θα αποφέρουν καρπούς, το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο από την επιβολή κανονισμών ή το αίσθημα της ενοχής», υποστηρίζει η φλαμανδική εφημερίδα Standaard.