Πολιτική
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 15:56

Π. Γερουλάνος: Στόχος η μείωση της σπατάλης

Μείωση σπατάλης, εθνικό περιφερειακό σχέδιο δράσης και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο υπουργός Πολιτισμού, όπως τόνισε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής.

«Είμαστε στο μάτι ενός κυκλώνα, που έβαλε τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς. Η χώρα θυμίζει ένα μεγάλο δημοσιονομικό ατύχημα. Ακούγοντας τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αναρωτιέμαι πως μιλούν σήμερα αυτοί που έδειξαν μεγάλη ανοχή στη προηγούμενη κυβέρνηση, αυτοί που διέλυσαν, με άυλα παιχνίδια, τις οικονομίες».

Τα παραπάνω υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις σπατάλες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση ειδικά στο τομέα του Πολιτισμού.

Όπως είπε, ο νέος προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ προβλέπει «πολύ σοβαρή μείωση παντού, γύρω στο 10%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα το ξεπερνά».

Ενδεικτικά, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε την κατάργηση του «ειδικού λογαριασμού», τον οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ τον παρεξήγησε και τον κατάντησε «μαύρο» λογαριασμό και όχι έργων.

«Στόχος μας είναι στο πρώτο χρόνο να μειώσουμε την σπατάλη και στο δεύτερο χρόνο να την μηδενίσουμε. Η διαφορά μας με την ΝΔ είναι ότι εμείς επιμένουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, με λιγότερα χρήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε τους 3 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί: Μείωση σπατάλης, εθνικό περιφερειακό σχέδιο δράσης και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων.

Ο κ. Γερουλάνος μίλησε ακόμα για παντελή έλλειψη συντονισμού και για ασύδοτο, ανήθικο όργιο σπατάλης, αναφέροντας ενδεικτικά τη Λυρική Σκηνή και τον ΕΟΤ.

Ιδιαίτερα για τον ΕΟΤ υπογράμμισε ότι «κανένας δεν νοιαζόταν, κανένας δεν παρακολουθούσε τον Οργανισμό, με αποτέλεσμα αυτός ο επικοινωνιακός βραχίονάς μας στο εξωτερικό να αιμορραγεί από τα τεράστια έξοδα και τα χρέη, ενώ αφήσαμε έκθετη τη χώρα σε κάθε κακόβουλο δημοσιογράφο να την διασύρει».

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει και τη βούληση και το σχεδιασμό. Μπορούμε με λιγότερα χρήματα να προσφέρουμε περισσότερα, αν σχεδιάσουμε σωστά», πρόσθεσε ο υπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, καθώς και για «εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό στον τουρισμό».