Για ασυνεννοησία, ακινησία και έλλειψη σχεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας. «Αν δείχνατε την ίδια κινητικότητα που δείχνετε με τις εξεταστικές επιτροπές και στην προώθηση των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών, θα ήταν καλύτερα και για τη χώρα και τους πολίτες» τόνισε.
Για ασυνεννοησία, ακινησία και έλλειψη σχεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας. «Αν δείχνατε την ίδια κινητικότητα που δείχνετε με τις εξεταστικές επιτροπές και στην προώθηση των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών, θα ήταν καλύτερα και για τη χώρα και τους πολίτες» τόνισε.
«Η μακρά θητεία μου στην αίθουσα αυτή, αλλά και η ευθύνη μου που απορρέει από τις δημόσιες θέσεις στις οποίες υπηρέτησα, πιστεύω ότι μου επιτρέπει με νηφαλιότητα και χωρίς προκαταλήψεις να τοποθετηθώ: Η κυβέρνηση μετέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα και τους οίκους αξιολόγησης, ότι η πατρίδα μας δυστυχώς βρίσκεται στην εντατική, ότι κινδυνεύει η ανεξαρτησία της χώρας. Τι προσδοκούσε μετά απΆ αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σιούφας, υπενθυμίζοντας πως και άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν οξεία δημοσιονομικά προβλήματα.
Αναγνώρισε, ωστόσο, την ύπαρξη διαρθρωτικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως εξίσου παθογενές είναι και το πολιτικό σύστημα που διέπεται από «αδυναμία μας να συνεννοηθούμε ακόμη και εκεί που υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις και αυτονόητη συναντίληψη: Δεν μπορεί για παράδειγμα, να μεταβάλλεται η δομή της διακυβέρνησης ανά τετραετία και να ανατρέπεται πλήρως, κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση».
Ο κ. Σιούφας πρότεινε να κατατεθεί εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για τη λειτουργία των κομμάτων, τη διατήρηση μιας σταθερής κυβερνητικής δομής για τουλάχιστον 10-15 χρόνια, τη συνταγματική κατοχύρωση σταθερής βουλευτικής περιόδου τεσσάρων ετών, καθώς και την υιοθέτηση πρότασης του Ευ. Βενιζέλου για την τροποποίηση του άρθρου 80 του Συντάγματος, την οποία «εσφαλμένα», είχε καταψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως «πράγματι, όλες οι χώρες έχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα έχει το πρόσθετο πρόβλημα της έλλειψης αξιοπιστίας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, τους πολίτες της και τις διεθνείς αγορές».
«Ακούμε πάλι ότι μεταδίδουμε λάθος μηνύματα. Δυστυχώς, πέντε χρόνια μεταδίδατε εσείς λάθος μηνύματα: Το μήνυμα της μισής χώρας να φλέγεται, το μήνυμα της πρωτεύουσας να φλέγεται, το μήνυμα της απόλυτης αδράνειας. Πέντε χρόνια η χώρα χάνει μάχες», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Υπεραμύνθηκε δε των προσπαθειών του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να ξαναβρεί όλα αυτά τα στοιχεία που χάθηκαν, την χαμένη αξιοπιστία και έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα».
«Σήμερα με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Μούντις, κλείνει ένας κύκλος αρνητικών αξιολογήσεων. Η υποβάθμιση ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν που περιμέναμε και η διαφορά των επιτοκίων σε σχέση με άλλες χώρες μειώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι μετά από καιρό, αρχίζει να περνά το μήνυμα ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση που έχει καταθέσει αξιόπιστο προϋπολογισμό και προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που την έχει φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ