Κόσμος
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 10:20

Ιράν: «Πολλοί» τραυματίες σε διαδήλωση

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τέμενος Σεγιέντ του Ισφαχάν ανάμεσα σε συμμετέχοντες σε τελετή στη μνήμη του αγιατολάχ Μονταζερί και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και «πολλοί» διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιστοσελίδες των μεταρρυθμιστών. Επεισόδια και στη γενέτειρα του αγιατολάχ.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο τέμενος Σεγιέντ του Ισφαχάν ανάμεσα σε συμμετέχοντες σε τελετή στη μνήμη του αγιατολάχ Μονταζερί και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και «πολλοί» διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιστοσελίδες των μεταρρυθμιστών.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με μεταρρυθμιστές διαδηλωτές... που πραγματοποιούσαν πορεία στη μνήμη του Μεγάλου Αγιατολάχ Χουσείν Αλί Μονταζερί... Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές... πολλοί τραυματίστηκαν... κάποιοι συνελήφθησαν», μεταδίδει η ιστοσελίδα Jaras.

«Το πρωί, πριν από την έναρξη της τελετής, μέλη των δυνάμεων της τάξης περικύκλωσαν το τζαμί, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να συμπλακούν με αυτούς που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην τελετή», αναφέρει η ιστοσελίδα της Rahesabz.

«Πολλά άτομα συνελήφθησαν και πολλά τραυματίσθηκαν», προσθέτει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Parlemannews, συνελήφθησαν πάνω από 50 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τέσσερις δημοσιογράφοι.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Jaras, συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη γενέτειρα του αγιατολάχ.

«Σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ στη Νατζαφαμπάντ και συνεχίζονται. Η κατάσταση είναι τεταμένη στην πόλη. Ο κόσμος φωνάζει αντικυβερνητικά συνθήματα», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αστυνομίας προειδοποίησε για «σκληρά» μέτρα εναντίον της αντιπολίτευσης.

«Συμβουλεύουμε αυτό το κίνημα να σταματήσει τις δρατσηριότητές του. Αλλιώς, όσοι διαταράσσουν την τάξη θα αντιμετωπίζουν σκληρά μέτρα, σύμφωνα με το νόμο», όπως είπε ο Ισμαήλ Αχμαντί-Μοκαντάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

Ο αγιατολάχ Χοσεΐν Μονταζερί, ιστορικός ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης ο οποίος είχε περάσει στο στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών, πέθανε το Σάββατο στην πόλη Κομ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ