Αθλητικά
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 21:01

Κύπελλο Μπάσκετ: Ολυμπιακός - ¶ρης 78-64

Ο Ολυμπιακός, όπως και στο κλειστό της οδού «Αρτάκης», είχε «νεκρά» διαστήματα στο ΣΕΦ. Αυτή τη φορά, όμως, δεν την «πάτησε» και με το 78-64 επί του σκληροτράχηλου ¶ρη πήρε προβάδισμα πρόκρισης για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Ολυμπιακός, όπως και στο κλειστό της οδού «Αρτάκης», είχε «νεκρά» διαστήματα στο ΣΕΦ. Αυτή τη φορά, όμως, δεν την «πάτησε» και με το 78-64 επί του σκληροτράχηλου ¶ρη πήρε προβάδισμα πρόκρισης για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

Η εμφάνιση των «κιτρινόμαυρων» στο δεύτερο ημίχρονο, πάντως, τους δίνει έναν λόγο να ελπίζουν στην ανατροπή. Οι σωστές επιλογές των «ερυθρολεύκων» στην επίθεση στη δεύτερη περίοδο σε συνδυασμό με την αστοχία των παικτών του Φώτη Κατσικάρη «ξεγέλασαν» τους περισσότερους πως η υπόθεση «πρόκριση» θα κριθεί από την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, ωστόσο, η διαρκής άνοδος Ντίξον και Ρίτσαρντσον άλλαξε τα δεδομένα για την αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου στο «Αλεξάνδρειο».

Μουδιασμένη εκκίνηση

Όπως το ΣΕΦ ήταν «κρύο» με μόλις 2.500 θεατές να δίνουν το «παρών», έτσι κι ο Ολυμπιακός ήταν μουδιασμένος στα πρώτα λεπτά. Με τους φιλοξενούμενους να λειτουργούν κάπως καλύτερα σε άμυνα κι επίθεση σε σχέση με τον αντίπαλό τους, ο έλεγχος της αναμέτρησης ήταν προς διεκδίκηση και το σκορ στο 4'00'' στο... Χ (6-6).

Η είσοδος του Γιάννη Μπουρούση στο παρκέ βοήθησε τους Πειραιώτες να έχουν καλύτερες επιλογές απέναντι στην άμυνα των «κιτρινόμαυρων» και με τον Λίνας Κλέιζα να βοηθάει το σκορ στο 5'13'' έγινε 10-6.

Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη, ωστόσο, έκλεψαν μπάλες, ανανέωσαν κάποιες από τις επιθέσεις τους και με τον Γάιο Σκορδίλη να πετυχαίνει 6... ανέλπιστους πόντους στο 8'33'' το +4 είχε αλλάξει χέρια (15-19).

«Ερυθρόλευκο» ξέσπασμα

Ο ¶ρης συνέχιζε να πιέζει και να εκμεταλλεύεται τα λάθη του Ολυμπιακού, με την έναρξη της δεύτερης περιόδου να τον βρίσκει να πιάνει... κοιμώμενη την άμυνά του και να περνά δια χειρός Μιχάλη Κακιούζη μπροστά με 20-21. Αλλά μέχρι εκεί...

Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν από εκείνο το σημείο κι έπειτα να δώσουν γρήγορο ρυθμό στην αναμέτρηση και δεν έχασαν. Ο Μίλος Τεόντοσιτς «μοίραζε» στο ανοιχτό παρκέ, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δικαιολογούσε την παρουσία του και σιγά-σιγά η διαφορά άρχισε να... ανηφορίζει (34-23 στο 14'27'').

Ο ¶ρης είχε κακές επιλογές στην επίθεση, καθώς κι πολύ άσχημα ποσοστά πίσω από τη γραμμή των 6/25μ. (1/7τρίπ. στην πρώτη περίοδο, 0/5τρίπ. στη δεύτερη) και δεν είχε πώς να ακολουθήσει, με την ολοκλήρωση του πρώτου 20λεπτου να βρίσκει στον Ολυμπιακό να προηγείται με 42-32.

Αντεπίθεση made in USA

Στο δεύτερο ημίχρονο θα περίμενε κανείς πως ο Ολυμπιακός θα φρόντιζε να «καθαρίσει» από το ΣΕΦ την υπόθεση «πρόκριση». Ο ¶ρης, όμως, παρουσιάστηκε εμφανώς βελτιωμένος και πιο εύστοχος και δεν τον άφησε να κάνει το παιχνίδι του, πιέζοντας για μία περίοδο με την ολική επαναφορά.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης μέχρι να αντικατασταθεί στο 24'20'' είχε προλάβει να σημειώσει 11 γρήγορους πόντους και να διατηρήσει την ομάδα του στο +10 (53-43), αλλά ήταν ο μόνος που έφτανε μέχρι το καλάθι. Ντίξον και Ρίτσαρντσον, από την άλλη, δεν τα έχαναν αυτή τη φορά από κανένα σημείο του παρκέ (σ.σ. από 9 και 5 πόντους στην τρίτη περίοδο) και στο 25'30'' έφεραν τον ¶ρη να πλησιάσει σε 53-49.

Ο Μαυροκεφαλίδης «ξεμπλόκαρε» τους «ερυθρόλευκους» και με 5 προσωπικούς πόντους τους ξανάστειλε σε διψήδια διαφορά (60-50) λιγο πριν «κλείσει» η τρίτη περίοδος.

Μάχη μέχρι τέλους

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πηγαίνει το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα και να προσπαθεί με την άμυνά του να κρατηθεί σε απόσταση ασφαλείας (64-51 στο 32'), αλλά, όσο οι Αμερικανοί του ¶ρη παρέμενε σε «σύνδεση» με το καλάθι, είχε πρόβλημα...

Ένα αντιαθλητικό φάουλ του Λίνας Κλέιζα στο 35'56'' έδωσε την ευκαιρία στον Ντίξον να μειώσει σε 68-62 και στην επόμενη επίθεση ο ¶αρον Μάιλς, που «ανέβηκε» στην τέταρτη περίοδο, έριξε τη διαφορά στους 4 πόντους (68-64).

Στη συνέχεια ο Σχορτσιανίτης έκανε 0/2 από τη βολή των βολών, αλλά ο ¶ρης δεν το «εξαργύρωσε». Ο Ολυμπιακός βρήκε τρόπο να φτάσει μέχρι το καλάθι και με τον Κλέιζα να ευστοχεί από κοντινή απόσταση στα -50'' ξαναβρέθηκε στο +10 (74-64).

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 42-32, 60-51, 78-64.

Πηγή: www.gazzetta.gr