Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 05:53

Στα υψηλότερα τριών εβδομάδων το αργό

Στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω ενδείξεων της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω ενδείξεων της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα 78,05 δολ. το βαρέλι στις 24 Δεκεμβρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Δεκεμβρίου μετά τις αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας των ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις, ωθώντας τους διαπραγματευτές να στοιχηματίσουν στην υποχώρηση των τιμών. Η ισχυροποίηση της αγοράς εργασίας ενδέχεται να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών, του μεγαλύτερου μέρους της αμερικανικής οικονομίας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 63 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 78,68 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Αυτή ήταν η υψηλότερη ημερήσια τιμή από την 1η Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 78,59 δολ. το βαρέλι στις 11:07 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Το 2008 το αργό σημείωσε απώλειες 54% και φέτος έχει σημειώσει άνοδο 76%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για το ταμείο ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθώς μειώθηκε κατά 28.000, φθάνοντας στις 452.000 αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών έναντι του ευρώ και του γιέν εν μέσω εικασιών ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ ενδέχεται να ενθαρρύνει την Federal Reserve να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,4384 ανά ευρώ στις 10:43 π.μ. στη Σιγκαπούρη, από 1,4411 που ήταν στις 25 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το ισχυρό δολάριο περιορίζει την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 72 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 77,03 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 76,31 δολ. το βαρέλι στις 24 Δεκεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 7 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg