Κόσμος
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 17:29

Διαβεβαιώσεις Θαπατέρο για ενθάρρυνση των συνομιλιών για το Κυπριακό

Πλήρη στήριξη και ενθάρρυνση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό θα παρέχει η Ισπανία ως προεδρεύουσα της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Πλήρη στήριξη και ενθάρρυνση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό θα παρέχει η Ισπανία ως προεδρεύουσα της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Θαπατέρο χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ισπανίας, άριστες σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε ότι και οι εμπορικές σχέσεις προχωρούν με καλό ρυθμό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν να εξελίσσονται έτσι.

Πρόσθεσε δε ότι η συνάντηση αυτή σχεδιαζόταν εδώ και καιρό και ότι δεν θα μπορούσε να αρχίσει την ισπανική προεδρία το επόμενο εξάμηνο χωρίς να γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Θαπατέρο, τη συζήτησή του με τον κ. Χριστόφια απασχόλησαν η ευρωπαϊκή προεδρία, οι διμερείς σχέσεις και οι διαδικασίες των συνομιλιών για την ενοποίηση της Κύπρου. Σημείωσε, επίσης, ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια τους τέσσερις σημαντικούς στόχους που υπάρχουν ενώπιον της ισπανικής προεδρίας.

Ως πρώτο στόχο έθεσε την οικονομική ανάπτυξη και το οικονομικό μέλλον της ΕΕ και επεσήμανε ότι η Ισπανία επιθυμεί κατά την Προεδρία της, η ΕΕ να έχει περισσότερη παρουσία και μια περισσότερο κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και δύναμη στο διεθνές στερέωμα.

«Αν η κρίση ήταν παγκόσμια, αν η απάντηση που δόθηκε σε αυτή την κρίση ήταν επίσης παγκόσμια, τότε και το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας είναι ένα μέλλον συνεργασίας και κοινών απαντήσεων», ανέφερε, συμπληρώνονατς ότι θα πρέπει να υπάρξουν κοινές λύσεις σε τομείς, όπως η εσωτερική αγορά, η βιομηχανία, η φορολογία και σε όλα τα θέματα που θα καθορίσουν στο μέλλον την ισχύ της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι βιώσιμες, μόνο εφόσον διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ως δεύτερο στόχο της προεδρίας ο κ. Θαπατέρο έθεσε θέματα εξωτερικών σχέσεων με τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία, καθώς και τις διατλαντικές σχέσεις.

«Εδώ στη Μεσόγειο όπου η Κύπρος διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, μας απασχόλησε και το θέμα της Κύπρου και το θέμα της διάσκεψης της Ενωσης για τη Μεσόγειο, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σημείο για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο άκρων της Μεσογείου», δήλωσε.

Ως τρίτο στόχο ο Ισπανός πρωθυπουργός έθεσε την επέκταση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των σχέσεων των δύο φύλων.

Ο κ. Θαπατέρο έθεσε επίσης ως στόχο την ταχεία εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας με τη στήριξη του νέου Προέδρου και της νέας Αντιπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και τη λειτουργία της νέας εξωτερικής υπηρεσίας για την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κ. Θαπατέρο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για λύση το συντομότερο δυνατό και ότι προσέρχεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό με καλή θέληση, υπερασπιζόμενη παράλληλα και αρχές.

Εξήγησε ότι με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφωνήθηκε η επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ισπανό Πρωθυπουργό για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή και να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε μια επανενωμένη Κύπρο», επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο, είπε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υλοποίηση από τη γείτονα των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και στην Κύπρο, που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ.

«Όπως και το Συμβούλιο στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου έχει τοποθετηθεί, αναμένουμε από την Τουρκία ουσιαστική συμβολή στις προσπάθειές μας για λύση. Η μέχρι τώρα συμβολή της είναι σχεδόν ανύπαρκτη», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισπανίας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και διαπίστωσαν ότι είναι εξαιρετικές και φιλικές.

Σημείωσε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις και για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν στο πλαίσιο της ΕΕ για την περιοχή, για τη Μεσογειακή, Ενωση και το Μεσανατολικό. Πρόσθεσε ότι αναφέρθηκαν, τέλος, στις προτεραιότητες οι οποίες είναι κοινές σε σχέση με την ισπανική Προεδρία.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ενόψει την έναρξης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία την 1η Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας τιμά την Κύπρο με την επίσκεψή του.

Οπως ανέφερε, η Ισπανία θα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ υπό τις νέες συνθήκες με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας και ευχήθηκε στον πρωθυπουργό της Ισπανίας και στον υπουργό του των Εξωτερικών τα καλύτερα στη διεκπεραίωση των δύσκολων καθηκόντων τους.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προεδρία της Ισπανίας θα είναι επιτυχημένη και ότι οι στόχοι της Μαδρίτης θα επιτευχθούν. Πρόσθεσε ότι πείστηκε ακόμα περισσότερο και από τη θέρμη με την οποία ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε τόσο για τους στόχους της προεδρίας όσο και για την αποφασιστικότητα με την οποία θα εργαστεί για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός με τη σύζυγό του πραγματοποίησαν ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ