Κόσμος
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 16:11

Ιράν: Στους δρόμους οι φιλοκυβερνητικοί

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης διαδήλωσαν σε ολόκληρο το Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του θεοκρατικού καθεστώτος και κατά της αντιπολίτευσης.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης διαδήλωσαν σε ολόκληρο το Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του θεοκρατικού καθεστώτος και κατά της αντιπολίτευσης.

Παρά τις αναφορές για επικείμενες διαδηλώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης σε φιλομεταρρυθμιστικές ιστοσελίδες, δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες ότι πραγματοποιήθηκαν. Οι ξένοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις τους προκειμένου να καλύψουν τέτοιου είδους γεγονότα.

Νωρίτερα ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας προειδοποίησε τους οπαδούς του Μιρχοσεΐν Μουσαβί ότι θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα εάν συμμετάσχουν σε παράνομες διαδηλώσεις http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1760558 , τρεις ημέρες μετά το θάνατο οκτώ διαδηλωτών κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Οι σημερινές διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από την κυβέρνηση, μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση. Οι υποστηρικτές του καθεστώτος φώναξαν συνθήματα εναντίον των ηγετών της αντιπολίτευσης Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί.

Στην Τεχεράνη, τα πλήθη έκαψαν αμερικανικές και βρετανικές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στη Βρετανία», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Πρέπει να μετανοήσετε… αλλιώς το σύστημα θα σας αντιμετωπίσει σαν εχθρό του Θεού», όπως είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κληρικός Αχμάντ Αλαμολχόντα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Τεχεράνη. Η ποινή για τους «εχθρούς του Θεού», σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είναι ο θάνατος.

Πηγή: Reuters