Κόσμος
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2008 09:04

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα στις αυριανές προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία της Αϊοβα, ενώ ο Τζον ΜακΚέιν προηγείται στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στο Νιού Χαμσάιρ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σφυγμομέτρηση της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας "Ντέ Μόιν Ρέτζιστερ", στην Αϊοβα,φέρνει τον Ομπάμα στην πρώτη θέση με 32% έναντι 25% της Χίλαρι Κλίντον και 24% του Τζον Εντουαρντς.

Ωστόσο, αλλά δημοσκόπηση του CNN δίνει ελαφρό προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον με 33% έναντι 31% του Ομπάμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του C-Span,η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 30% και ακολουθεί ο Ομπάμα με 26%.

Ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Ντε Μόιν Ρέτζιστερ,τονίζοντας ότι «το προβάδισμά του ξεπερνά τα όρια του στατιστικού λάθους».

Το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον προσπάθησε πάντως να αμφισβητήσει τη δημοσκόπηση αυτή υποστηρίζοντας ότι έδωσε μεγάλη σημασία στους ψηφοφόρους που χαρακτηρίζονται «ανεξάρτητοι».

Το σύστημα των προκριματικών στην Αϊοβα ( caucus) θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης ,είναι πολύ περίπλοκο και όλα τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, η δημοσκόπηση της Ντε Μόιν Ρέτζιστερ δείχνει ότι προηγείται ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, Μάικ Χάκαμπι με 32% έναντι 26% του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ.

Η δημοσκόπηση του δικτύου C-Span φέρνει τον Χάκαμπι στην πρώτη θέση με 29% και τον Ρόμνεϊ να ακολουθεί με 25%. Η σφυγμομέτρηση του CNN δείχνει πάντως να προηγείται ο Ρόμνεϊ του Χάκαμπι με 31% έναντι 28%. Ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον ΜακΚέιν έρχεται τρίτος στη δημοσκόπηση της Ντε Μόιν Ρέτζιστερ ενώ ο πρώην ηθοποιός και γερουσιαστής του Τενεσί ,Φρεντ Τόμσον ακολουθεί τα δύο φαβορί, στη δημοσκόπηση του CNN.

Στο Νιου Χαμσάιρ, όπου οι προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Ιανουαρίου,ο Τζον ΜακΚέιν προηγείται με 31%, έναντι 25% του Ρόμνεϊ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο