Κόσμος
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 09:34

Σερβία: Νότα διαμαρτυρίας κατά Αυστρίας για το Κόσοβο

Το ζήτημα του Κοσόβου μπορεί να οδηγήσει σε νέα αποσταθεροποίηση, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, από τη νότια Σερβία, όπου επισκέφτηκε μονάδες του στρατού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τάντιτς επισήμανε ότι η Σερβία θα στηριχτεί αποκλειστικά σε διπλωματικά μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και «ποτέ δεν θα σπρώξει τους στρατιώτες της σε νέους πολέμους».

Ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στην περίπτωση που κληθούν, από τη διοίκηση του ΟΗΕ, να παρέμβουν για να προστατέψουν το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστρίας, κ. ¶λφρεντ Γκούζενμπαουερ, ότι η χώρα του θα είναι από τις πρώτες που θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς, κάλεσε χθες τον πρέσβη της Αυστρίας στο Βελιγράδι και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι τέτοιες δηλώσεις βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τις διμερείς σχέσεις Σερβίας - Αυστρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ