Κόσμος
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 20:26

Η πιο περίεργη εκλογική διαδικασία στον δυτικό κόσμο

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιος κερδίσει στην Αϊόβα είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την άλλη εβδομάδα και στο Νιου Χαμσάιρ, ενώ θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση και για τη «Σούπερ Τρίτη» της 5ης Φεβρουαρίου, όταν είκοσι αμερικανικές πολιτείες θα ψηφίσουν ταυτοχρόνως για το προεδρικό χρίσμα.

Το αποτέλεσμα της Αϊόβα έχει περισσότερο ψυχολογικό παρά πρακτικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση των Δημοκρατικών, για παράδειγμα, η πολιτεία αυτή στέλνει μόλις 56 από τους 4.000 συνέδρους που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο. Ορισμένες φορές, η νίκη στην Αϊόβα οδήγησε στο χρίσμα: αυτό συνέβη το 1976 με τον Τζίμι Κάρτερ και το 2004 με τον Τζον Κέρι.

Πέρα όμως από το αποτέλεσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία. Στις φυσιολογικές εκλογές, το μόνο που απαιτείται από τους ψηφοφόρους είναι μερικά λεπτά από το χρόνο τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ζευγάρι γυαλιά. Στην Αϊόβα χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα: ένα φτυάρι για την απομάκρυνση του χιονιού (η θερμοκρασία φτάνει τους μείον 10), μπέιμπι-σίτερ για να κρατήσουν τα παιδιά, μια αξιόπιστη πιτσαρία που να κάνει αποστολή στο σπίτι και ένα γεμάτο δίωρο μετά τις επτά το βράδυ.

Αντίθετα με τις προκριματικές εκλογές, όπου η ψηφοφορία γίνεται σε εκλογικά τμήματα και κρατά όλη την ημέρα, η ψηφοφορία στην Αϊόβα αρχίζει στις 6 το απόγευμα για τους Δημοκρατικούς και στις 6.30 για τους Ρεπουμπλικανούς. Η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη στην περίπτωση των Δημοκρατικών, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί οδηγός 13 σελίδων. Η Δημοκρατική εκδοχή, αντίθετα με τη Ρεπουμπλικανική, είναι ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης. Μια άλλη διαφορά είναι ότι στη Δημοκρατική εκδοχή αποκλείεται όποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 15% και η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των υπολοίπων. Οι μεγαλύτερες ομάδες υποστηρικτών προσπαθούν τότε να αποσπάσουν τις ψήφους των υπολοίπων, προσφέροντας όσο καλύτερα φαγητά και ποτά μπορούν.

Πηγή: Financial Times, AΠΕ-ΜΠΕ