Κόσμος
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 09:28

Μεγάλος νικητής ο Ομπάμα στην Αϊόβα - Τρίτη η Χίλαρι

ΜΕΓΑΛΟΣ νικητής των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, αναδείχθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στην πορεία να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η νίκη του Ομπάμα είναι ακόμα μεγαλύτερη δεδομένου ότι η κυριότερη αντίπαλός του και φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, έμεινε τρίτη πίσω και από τον πρώην γερουσιαστή Τζον Έντουαρντς. Συγκεκριμένα, ο Ομπάμα εξασφάλισε το 38% των ψήφων, έναντι 30% του Έντουαρντς και 29% της Χίλαρι Κλίντον.

Πάντως παρά την ήττα της στην Αϊοβα, η Χίλαρι Κλίντον σε παναμερικανικό επίπεδο προηγείται του Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Pew Research center, η κ. Κλίντον συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 46%, έναντι 26% του Ομπάμα.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Μάικ Χάκαμπι κέρδισε τον αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνι, παρόλο που ο Ρόμνι έκανε μία πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία. Ο Χάκαμπι έλαβε ποσοστό 34%, ενώ ο Ρόμνι 26%. Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα, Τζον Μακέιν και ο πρώην γερουσιαστής, Φρεντ Τόμσον, έλαβαν από 13%.

«Επιλέγουμε την ελπίδα έναντι του φόβου, την ενότητα έναντι του διχασμού και στέλνουμε ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι η αλλαγή έρχεται», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στους υποστηρικτές του.

«Ελεγαν πως αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ ... Έλεγαν ότι αυτή η χώρα είναι πολύ διχασμένη, πολύ απογοητευμένη για να ενωθεί. Όμως αυτόν τον Ιανουάριο, αυτή τη στιγμή, εσείς κάνατε αυτό που οι κυνικοί έλεγαν ότι δεν μπορούσατε να κάνετε», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής από το Ιλινόις.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για την εξασφάλιση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος και εμφανίστηκε σίγουρη ότι στις προκριματικές που θα ακολουθήσουν σε άλλες πολιτείες, θα κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Οι φετινές προκριματικές της Αϊοβα ήταν η πιο ενδιαφέρουσες που έχουν γίνει στην ιστορία της πολιτείας. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η συμμετοχή ξεπέρασε τους 220.000 ανθρώπους, ενώ το ρεκόρ ήταν από τις προκριματικές του 2004, όταν είχαν ψηφίσει 124.000 άτομα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο Νιου Χαμσάιρ, όπου θα γίνουν οι προκριματικές την Τρίτη. Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρόμνι πηγαίνουν στη μάχη του Νιου Χαμσάιρ «με την πλάτη στον τοίχο», καθώς πρέπει να πείσουν ότι έχουν τη δυναμική για να διεκδικήσουν το χρίσμα των κομμάτων τους. Ειδικά για την Χίλαρι Κλίντον η τρίτη θέση στην Αϊόβα θεωρείται σοβαρή ήττα, αφού μέχρι πριν από μερικούς μήνες όλοι τη θεωρούσαν το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Αποσύρθηκαν Μπίντεν και Ντον

Μεγάλοι χαμένοι των προκριματικών στην Αϊόβα είναι επίσης ο γερουσιαστής Κρις Ντον και ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, που έμειναν πολύ πίσω και αποφάσισαν να αποσυρθούν από την κούρσα.

Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στα εκλογικά κέντρα, δείχνουν ότι ο Ομπάμα κέρδισε τις ψήφους των νέων, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι εξασφάλισε μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων απ' ό,τι η Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όπως ο Λάρι Σάμπατο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, «το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι 70% των Δημοκρατικών της Αϊόβα ψήφισαν κατά της Χίλαρι Κλίντον». «Υπάρχει κάτι σ΄αυτήν που δεν αρέσει στον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.