Κόσμος
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2008 14:35

ΠΓΔΜ - Εντείνεται η φημολογία για πρόωρες εκλογές

Εντείνεται η φημολογία για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη γειτονική ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με μερίδα των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, θα επιδιώξει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, για να εκμεταλλευθεί τη σαφή υπεροχή που διαθέτει έναντι της αποδεκατισμένης αντιπολίτευσης και να ενισχύσει τη θέση του.

Η φημολογία αυτή «φούντωσε» ακόμη περισσότερο μετά την προ ημερών εκτίμηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ότι οι τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι «μυρίζουν» πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, VMRO-DPMNE, προηγείται με μεγάλη διαφορά της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Μερίδα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι ο κ. Γκρούεφσκι, ίσως επιδιώξει προσφυγή στις κάλπες ακόμη και μέσα στο Μάρτιο, ώστε να μην "διακινδυνεύσει" την απόφαση για την πρόσκληση ή όχι της χώρας του στο ΝΑΤΟ, η οποία θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στις αρχές του Απριλίου.

Από την πλευρά του το SDSM εκτίμησε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του 2008 -έτος το οποίο θεωρείται «αποφασιστικό» για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας- θα είχε αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε «έτοιμο» για πρόωρες εκλογές, ανά πάσα στιγμή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ