Πολιτική
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 16:24

Πλήρης κάλυψη Ρουσόπουλου στον Γ. Ανδριανό

Πλήρη κάλυψη στο διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ.Ανδριανό, παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, για τη μη αποκαλυψη της πηγής από την οποία περιήλθε στα χέρια του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού το «περίφημο» dvd στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ζήτημα του δημοσιογραφικού απορρήτου, που επικαλέστηκε ο κ. Αδριανός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ, στο άρθρο 9, προβλέπεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα γραφεία Τύπου διατηρούν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, οπότε σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, ο κ.Ανδριανός είναι δημοσιογράφος και μπορεί να επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Σε ερώτηση αν ο κ. Ανδριανός καλύπτει με αυτόν τον τρόπο το δημοσιογράφο που έδωσε το υλικό του εκβιασμού, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως πρόκειται για ζητήματα δεοντολογίας.

Όσο για τον ίδιο ανέφερε τα εξής: «Εγώ έχω επιλέξει να μη τη διατηρήσω (τη δημοσιογραφική ιδιότητα), γιατί είμαι βουλευτής και υπουργός. Ο κ. Ανδριανός τη διατηρεί. Το άρθρο 9 του δίνει αυτό το δικαίωμα. Αν οι δημοσιογράφοι επιλέξουν να αλλάξουν το καταστατικό είναι θέμα που πρέπει να απαντήσουν εκείνοι. Σύμφωνα με το σημερινό καταστατικό (της ΕΣΗΕΑ) ο κ. Ανδριανός είναι δημοσιογράφος».

Ερωτηθείς εξάλλου τι θα κάνει ο κ. Ανδριανός αν η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της πει ότι κακώς επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ένα καταστατικό δεν αναιρείται από μια ανακοίνωση. «Αν η ΕΣΗΕΑ κάνει δημοψήφισμα και αποφασίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε γραφεία τύπου δεν είναι δημοσιογράφοι τότε θα έχει βάση το ερώτημά σας. Το καταστατικό αυτή τη στιγμή αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία Τύπου είναι δημοσιογράφοι. Σε θέματα δεοντολογίας δέχομαι ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου, είχε συναντηθεί στις 17 Δεκεμβρίου με τον κ. Χ. Ζαχόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ποτέ δεν ανακοινώνεται κάποια συνεργασία ή τηλεφωνική συνεργασία με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού.

Όσο για το αν η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο του dvd πριν την παραίτηση του κ.Ζαχόπουλου, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην κατάθεση του κ. Ανδριανού στον ανακριτή, η οποία, όπως σημείωσε, είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Ερωτηθείς αν ο ίδιος ή αν ο πρωθυπουργός έχουν δει το dvd, απάντησε μονολεκτικά όχι. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση για το αν γνωρίζει το όνομα του προμηθευτή του dvd.

Σχολιάζοντας εξάλλου, τη δήλωση του γραμματέα της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτη ότι ο κ. Ζαχόπουλος πρόδωσε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ο κ. Ρουσόπουλος, αφού σημείωσε ότι δεν έχει ακριβώς τη διατύπωση, παρατήρησε πως ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε σε ζητήματα ηθικής τάξεως για τα οποία υπάρχει μία προσέγγιση που ο ίδιος, όπως είπε, θα σεβαστεί από όπου και αν προέρχεται. Αντίθετα, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο γαι τη δήλωση του βουλευτή Γ. Μανώλη ότι η βάση της Ν.Δ είναι προσβεβλημένη από την υπόθεση Ζαχόπουλου. «Σε οποιαδήποτε κίνηση ο καθένας που είναι στην πολιτική γνωρίζει ότι βρίσκεται κάτω από το φως της δημοσιότητας. Ο αναμάρτητος το λίθο βαλέτω. Και δεν αναφέρομαι στον κ. Μανώλη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Ρουσόπουλος αρκέστηκε να πει ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αόριστες πληροφορίες, ενώ με αφορμή τα σχόλια του Γ. Παπανδρέου περί «Μαξίμου Γκέιτ», κατηγόρησε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ για μικροπολιτική. «Αν έχει οποιαδήποτε στοιχεία προς έρευνα, καλό θα ήταν να τα προσκομίσει», είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ για τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη ΝΔ η διαφθορά έχει φτάσει στο απροχώρητο παρατήρησε:

«Ο κ.Παπανδρέου είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί για θέματα σήψης και διαφθοράς επί σειρά ετών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ... Βλέπουμε ποιος συγκάλυπτε υποθέσεις και ποιος το παραμικρό το στέλνει στον εισαγγελέα».