Κόσμος
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 17:36

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Με αφορμή το θερμό επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφεύγει «προβοκάτσιες» που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα επεισόδια. Οι ενέργειες του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ είναι απερίσκεπτες και εν δυνάμει εχθρικές, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Reuters.

Με αφορμή το θερμό επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/07/1459215.htm , ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφεύγει «προβοκάτσιες» που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα επεισόδια.

Οι ενέργειες του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ είναι απερίσκεπτες και εν δυνάμει εχθρικές, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Reuters.

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πριν από λίγο τις πληροφορίες του CNN για το ναυτικό επεισόδιο που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στα Στενά του Ορμούζ, με αποτέλεσμα να απειληθεί σύγκρουση μεταξύ πέντε ταχύπλοων περιπολικών του ιρανικού ναυτικού και τριών σκαφών του αμερικανικού ναυτικού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου που δεν κατονομάζεται, ένα από τα ιρανικά σκάφη έστειλε μέσω ασυρμάτου το μήνυμα: «Θα σας επιτεθώ, σε λίγα λεπτά θα σας τινάξω στον αέρα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, δεν αντηλλάγησαν πυρά, καθώς τα ιρανικά πλοία ανέκρουσαν πρύμναν ενώ ο κυβερνήτης ενός από τα αμερικανικά πλοία ήταν έτοιμος να δώσει εντολή επίθεσης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη που πραγματοποιεί από μεθαύριο Τετάρτη στη Μέση Ανατολή ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα την ιρανική κρίση.

Ανοδος των τιμών πετρελαίου

Πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι ανακάμπτει η τιμή του αργού, μετά την είδηση που μετέδωσε το CNN ότι πέντε σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν παρενόχλησαν το περασμένο Σάββατο τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, με αποτέλεσμα να απειληθεί «θερμό επεισόδιο».

Η νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αντιστάθμισε τους φόβους περί κάμψης της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ λόγω ενδεχόμενης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για παράδοση τον Φεβρουάριο ενισχυόταν, στις 16.07 ώρα Ελλάδος, κατά 14 σεντς στα 98,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του Brent διαμορφωνόταν στα 97,23 δολάρια, αυξημένη κατά 44 σεντς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters