Κόσμος
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2008 14:00

Διαψεύδει η Τεχεράνη τα περί «απειλής» κατά αμερικανικών σκαφών

Η Τεχεράνη διέψευσε σήμερα ότι ιρανικά σκάφη απείλησαν αμερικανικά πολεμικά πλοία στα στενά του Ορμούζ.

«Δεν διαβιβάστηκε κανένα απειλητικό μήνυμα. Αυτό που συνέβη ανάμεσα στα τρία σκάφη περιπολίας των φρουρών της Επανάστασης και τα ξένα πλοία στον Περσικό Κόλπο είναι μια συνήθης διαδικασία αναγνώρισης. Τα στενά του Ορμούζ ανήκουν σε δύο χώρες της περιοχής (στο Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και μπορούμε να ελέγχουμε κάθε πλοίο που θέλει να εισέλθει ή να εξέλθει από τον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο Αριρεζά Τανγκσιρί, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία αναγνώρισης έγινε στα διεθνή ύδατα και δεν υπήρξε καμία σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης και των ξένων πολεμικών πλοίων. Τα πλοία που διασχίζουν αυτήν τη ζώνη πρέπει να αναγνωρίζονται από τις ναυτικές δυνάμεις μας».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, πέντε ιρανικά ταχύπλοα προσέγγισαν το πρωί της Κυριακής σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων, τρία αμερικανικά πολεμικά σκάφη που βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα των στενών του Χορμούζ και παρολίγον να προκαλείτο «θερμό επεισόδιο» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/08/1459434.htm .