Κόσμος
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2008 16:40

Απερρίφθη από το ΕΔΑΔ αίτημα της Λευκωσία για την υπόθεση Μάικ Τύμβιου

Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει η ίδια λόγο και ρόλο στην υπόθεση του Μάικ Τύμβιου. Όπως είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, το αίτημά απορρίφθηκε από το ΕΔΑΔ με το αιτιολογικό πως η υπόθεση είναι ένας διακανονισμός μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Τύμβιου.

Ο κ. Πάλμας πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από το ΕΔΑΔ να πάρει την απόφασή του αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, σημειώνοντας πως η εκ πρώτης όψεως εκτίμηση είναι πως φαίνεται να οδηγούμαστε σε μια διαδικασία ενός φιλικού διακανονισμού «και αναλόγως των δεδομένων που θα δημιουργηθούν, μετά από αυτή την υπόθεση, θα τοποθετηθούμε και θα δούμε πώς θα χειριστούμε την υπόθεση».

Σε ερώτηση κατά πόσον απόφαση του ΕΔΑΔ για φιλικό διακανονισμό στην υπόθεση Τύμβιου θα δημιουργήσει προηγούμενο, ο κ. Πάλμας είπε πως για κάθε περίπτωση που εξετάζεται από το ΕΔΑΔ, οι προσεγγίσεις, οι νομικές απόψεις και οι πολιτικές προεκτάσεις είναι συνήθως διαφορετικές.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Μάικ Τύμβιου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο ίδιος ενεργεί πάντα με τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα και αν χρειαστεί τροποποίηση του νόμου για τον κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών, θα γίνει.

Όπως εξήγησε, η υπόθεση Τύμβιου είναι ειδική και συγκεκριμένη περίπτωση και δεν σημαίνει ότι τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση ο νόμος περί κηδεμονίας Τουρκοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «πάρα πολύ δυσάρεστη εξέλιξη στο ΕΔΑΔ, η οποία μπορεί να ανατρέψει σημαντικές παραμέτρους, που αφορούν το περιουσιακό ζήτημα».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κρίνει παραδεκτές 36 προσφυγές Ελληνοκυπρίων, που είχαν καταχωρηθεί μαζικά εναντίον της Τουρκίας, για αποζημιώσεις για τη μη χρήση της περιουσίας τους στα κατεχόμενα.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης, πως δεν έγινε δεκτή η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Πηγή ΑΠΕ