Κόσμος
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 10:39

Οριακή νίκη της Χίλαρι Κλίντον στο Νιού Χάμσαϊρ

ΟΡΙΑΚΗ νίκη, ανατρέποντας τα προγνωστικά, πέτυχε η Χίλαρυ Κλίντον στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στο 90% των εκλογικών τμημάτων η κ. Κλίντον κερδίζει συγκεντρώνοντας ποσοστό 39% έναντι 37% του μεγάλου της αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα, νικητή στις προκριματικές της Αϊόβα.

Στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Τζον Μακ Κέην πέτυχε μια απροσδόκητη νίκη επί του Ματ Ρόμνεϊ. «Mac is back!», φώναζαν οι οπαδοί του νικητή που τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα τους δείξαμε πως είναι ένα πραγματικό comeback!»

Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα μπορεί πλέον να ελπίζει ότι η καταδικασμένη κατά πολλούς υποψηφιότητά του έχει προοπτική νίκης, ώστε να πάρει τελικά το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Επόμενη αναμέτρηση στο Μίτσιγκαν, την Τρίτη.

Η Κλίντον πλέον, οδεύει με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση προς τις προκριματικές εκλογές της Νεβάδα και της Νότιας Καρολίνας. «Σας άκουσα, και στο μεταξύ βρήκα την δική μου φωνή», δήλωσε η κ. Κλίντον εν μέσω επευφημιών των υποστηρικτών της στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ. «Ας δώσουμε στην Αμερική μια επιστροφή όπως αυτή που μου έδωσε το Νιου Χάμσαϊρ», πρόσθεσε.

Ο Μπάρακ Ομπάμα συνεχάρη την αντίπαλό του δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμος για τη συνέχεια της εκλογικής μάχης.

Τρίτος ήρθε ο Τζον Έντουαρντς, που όμως δεσμεύθηκε να συνεχίσει. «Δύο εκστρατείες τέλειωσαν, απομένουν 48 πολιτείες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, η Χίλαρι Κλίντον στο Νιου Χάμσαϊρ κέρδισε την ψήφο των γυναικών και των μεγαλύτερων ηλικιακά ψηφοφόρων. Αντίθετα, ο Ομπάμα, που υπολόγιζε πολύ στους νεότερους ψηφοφόρους (σ.σ. ήταν εκείνοι που του έδωσαν τη νίκη στην Αϊόβα), καταγράφει χαμηλότερο ποσοστό καθώς η συμμετοχή των νέων δεν ήταν το ίδιο υψηλή.