Κόσμος
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 10:45

Το μεσημέρι φθάνει στο Ισραήλ ο Τζορτζ Μπους

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας φθάνει στην Ιερουσαλήμ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μια ιστορική επίσκεψη στο Ισαρήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, με στόχο την προώθηση της επίτευξης συμφωνίας, κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρικής του θητείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φθάσει στο αεροδρόμιοι Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην περιοχή μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον το 1998.

Στόχος της επίσκεψής του είναι να ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην Αννάπολη τον περασμένο Νοέμβριο: να καταλήξουν ως προς τους όρους μιας συμφωνίας που θα οδηγεί στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, η οποία συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο, προειδοποίησε ότι δεν αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Επειτα από την τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Τζορτζ Μπούς θα συναντηθεί, χωριστά, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, με την ισραηλινή ηγεσία σήμερα και την παλαιστινιακή ηγεσία αύριο, καθώς και με τον εκπρόσωπο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ, την Παρασκευή.

Θα κινείται μεταξύ Ισραήλ και Δυτικής Οχθης, αφήνοντας τη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί αύριο στον ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Οχθη και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Συνολικά 11.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την επιχείρηση «Ανοικτός Ουρανός», που είναι η κωδική ονομασία της επίσκεψης, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης.

Το Ισραήλ και η Δυτική Οχθη θα είναι οι πρώτοι σταθμοί της μεσανατολικής περιοδείας του Τζορτζ Μπους. Θα ακολουθήσουν το Κουβέϊτ, το Μπαχρέϊν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.