Κόσμος
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 12:55

Συμφωνία για παλαιστινιακό κράτος εντός του 2008 «βλέπει» ο Μπους

ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ότι θα υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πριν από τη λήξη της θητείας του, καθώς και τη βεβαιότητα ότι θα ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ότι θα υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πριν από τη λήξη της θητείας του, καθώς και τη βεβαιότητα ότι θα ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν- όχι μόνον δυνατόν- πιστεύω ότι θα συμβεί, ότι θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας μου. Το πιστεύω αυτό... Πιστεύω ότι με την αναγκαία βοήθεια θα αναδυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», τόνισε ο κ. Μπους, διευκρινίζοντας ότι «η ιδέα συνίσταται στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με εδαφική συνέχεια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να υποστηρίξει και όχι να εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. «Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας βελτιώνονται. Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς είναι ότι οφείλουν να διευκολύνουν και όχι να παρεμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας», είπε.

Αντίθετα, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε αβέβαιος για την άρση της απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας -όπου τον έλεγχο έχει η Χαμάς από τον περασμένο Ιούνιο- εντός του έτους.

Εξάλλου, ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η Ουάσινγκτον, ως στενός σύμμαχος του Ισραήλ και θερμός υποστηρικτής του προέδρου Αμπάς, είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε πολιτική και οικονομική βοήθεια, αρκεί ο Μ. Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ να συνεργαστούν και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, εντός του 2008.

«Αρχίσαμε με τους Ισραηλινούς γείτονές μας, υπό τη δική σας αιγίδα, διμερείς διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας σας με τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υπολογίζουμε στην υποστήριξη και τη παρέμβασή σας για να τεθεί τέλος στα δεινά των Παλαιστινίων», σημείωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

O ευρωπαϊκός Τύπος

«Ένας Αμερικανός πρόεδρος ακόμη και ο Μπους πρέπει να είναι σε θέση να αλλάξει το πολιτικό κλίμα στην περιοχή» υπογραμμίζουν οι βρετανικοί Financial Times για την επίσκεψη Μπους στην Εγγύς Ανατολή: «Πρέπει να απαιτήσει τον τερματισμό της κατοχής του 22% των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχουν οι Ισραηλινοί και τα οποία χρειάζονται για τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους καθώς και την παύση των εκτοξεύσεων πυραύλων από ισλαμιστές αγωνιστές κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Τότε ενδέχεται να κατακτήσει την στήριξη της πλειοψηφίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που ακόμη ελπίζουν, ότι οι ΗΠΑ θα δρομολογήσουν την επίλυση της σύγκρουσής τους».

«Με τα τσεκ διαχειρίζεται ακόμη τις ηγεσίες της Αιγύπτου ή της Ιορδανίας, αλλά τη συμπάθεια του πληθυσμού την έχει χάσει ανεπιστρεπτί» σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα Kurier: «Ο Μπους είναι ένας πρόεδρος σε διαδικασία απόσυρσης, επιπλέον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ είναι ο πλέον ανίσχυρος πολιτικός του Ισραήλ και ο πρόεδρος των Παλαιστινίων δεν έχει καμία ισχύ. Χειρότερα δεν θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Και όμως η λογική στη Εγγύς Ανατολή δεν έπαιξε μέχρι σήμερα κανένα ρόλο, επομένως κάνουμε έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους: έχετε μια ευκαιρία, εκμεταλλευτείτε τη!»

«Το ταξίδι δεν αφορά μόνον την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση» παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung: «Ο Μπους επιδιώκει κυρίως να ανασυντάξει το μέτωπο κατά του Ιράν, εκ του οποίου βέβαια αυτή τη στιγμή, μετά και την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έχει συρρικνωθεί στον ένα και μοναδικό εταίρο: το Ισραήλ. Ο Μπους επιδιώκει παρ’ όλα αυτά να ανασυντάξει στον Περσικό Κόλπο το αντιϊρανικό μέτωπο και οφείλουμε να πούμε ότι ενδέχεται να έχει επιτυχία».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Deutsche Welle