Πολιτιστικά
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2008 15:22

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του στα παιδιά

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία της έκθεσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δίνεται στο κοινό η δυνατότητα να επισκεφθεί το ισόγειο του μουσείου. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την αρχιτεκτονική άρθρωση του μουσείου και την ανασκαφή που απλώνεται κάτω από τα γυάλινα δάπεδά του.

Και σε αυτή τη φάση, πρώτη φροντίδα του Μουσείου, είναι τα παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια έκθεση ειδικά διαμορφωμένη για αυτά, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι. Τις ίδιες ώρες, κάθε Κυριακή, τα παιδιά παίρνουν μέρος σε ποικίλες αρχαιολογικές δραστηριότητες, παίζοντας και να μαθαίνοντας παράλληλα.

Οι δραστηριότητες αυτές απευθύνονται σε παιδιά 9-12 ετών και χωρίζονται σε δύο κύκλους, με θέματα την ανασκαφή και τη ζωφόρο του Παρθενώνα:

- 1ος κύκλος: Μια γειτονιά της αρχαίας Αθήνας στη σκιά της Ακρόπολης

Τα παιδιά επισκέπτονται την έκθεση « Το μουσείο και η ανασκαφή, τώρα και για τα παιδιά! » που στήθηκε ειδικά για αυτά στο ισόγειο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Στα εργαστηριακά τραπέζια θα παίξουν με αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών και θα μάθουν τους κανόνες των πιο αγαπητών ομαδικών παιχνιδιών. Θα βοηθήσουν τους συντηρητές να βρουν και να συγκολλήσουν τα σπασμένα κομμάτια αρχαίων αγγείων και θα δοκιμάσουν κεράσματα σερβιρισμένα σε αντίγραφα αρχαίων σκευών.

- 2ος κύκλος: Μια μέρα με τη ζωφόρο του Παρθενώνα

Τα παιδιά γνωρίζουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, τη φαντάζονται πάνω στο ναό, την αναπαριστούν όπως την σχεδίασαν οι δημιουργοί της και συνειδητοποιούν την άμεση σχέση αρχιτεκτονικής και γλυπτικής στον Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου προσπαθούν να συνθέσουν τη δυτική ζωφόρο χρησιμοποιώντας εκμαγεία των λίθων της, σε κλίμακα 1:20. Στη συνέχεια κάθε παιδί μπορεί να αναζητήσει το δικό του εκμαγείο σε μία ψηφιακή αναπαράσταση της ζωφόρου στον ηλεκτρονική υπολογιστή και να βρει μία αναλυτική περιγραφή του λίθου, αλλά και μία συνοπτική "περιήγηση" στο σύνολο των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εργαστηρίου τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα θεατρικό παιχνίδι κι αναπαριστάνουν με τη βοήθεια συμβόλων τους θεούς του Ολύμπου, όπως απεικονίζονται στην ανατολική ζωφόρο του ναού.