Πολιτική
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 11:29

«Ασπίδα» Μ. Λιάπη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είναι ο επιστημονικός θεματοφύλακας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένας από τους σημαντικότερους φορείς στην ιστορία της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Μιχάλης Λιάπης απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση. Συνεχίζονται οι καταθέσεις για την υπόθεση Ζαχόπουλου, κλήση υπουργών στην επιτροπή της Βουλής.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είναι ο επιστημονικός θεματοφύλακας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ένας από τους σημαντικότερους φορείς στην ιστορία της χώρας μας, τόνισε ο υπουργός Μιχάλης Λιάπης απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση.

Ο κ. Λιάπης δήλωσε ακόμη ότι το ΚΑΣ έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο «μάτι του κυκλώνα» και έχουν ακουστεί πολλές υπερβολές και ανακρίβειες.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικός και πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων του συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη ομοφωνία. Μόνο το 10% με 15% των αποφάσεων κρίνονται κατά πλειοψηφία, όπως υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία του ΚΑΣ και πως όποιος θεωρεί ότι θίγεται έχει τη δυνατότητα είτε να καταθέσει αίτηση θεραπείας, είτε να προσφύγει στο συμβούλιο επικρατείας.

Από την πλευρά του ο κ. Κοροβέσης υποστήριξε ότι ο υπουργός δεν είχε την πρόθεση να απαντήσει στην ερώτηση που του υπέβαλε και ζήτησε αναθεώρηση όλης της πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά το θέμα των κονδυλίων.

Χαρακτήρισε «περιφρόνηση προς τη Δημοκρατία» τις δαπάνες για τον πολιτισμό και πρόσθεσε ότι δεν επιχορηγούνται άνθρωποι που δημιουργούν πολιτισμό. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Πολιτισμού γίνεται υπονομευτής της Δημοκρατίας.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση της Ερσης Φιλιπποπούλου, πρώην ανωτάτου στελέχους του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίστηκε χθες η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση των οικονομικών του υπουργείου, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, αλλά και για το θέμα της νομιμότητας ή μη των χρηματοδοτήσεων προς μη κυβερνητικές οργανώσεις που έγιναν από το 2004 και μετά.

Η μάρτυρας, που απομακρύνθηκε από τη συγκεκριμένη θέση επί θητείας Χρήστου Ζαχόπουλου, κατέθεσε επί έξι ώρες στον αρμόδιο εισαγγελέα, Παν. Αθανασίου, και η κατάθεσή της θα συνεχιστεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε στοιχεία για τα πεπραγμένα στο υπουργείο, όταν βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση (ήταν επικεφαλής στη υπηρεσία Διαχειριστικού Ελέγχου). Μετά την απομάκρυνσή της, είχε προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου και δικαιώθηκε. Δέχθηκα πιέσεις για μη σύννομες με το κοινοτικό δίκαιο, συμβάσεις, είπε στον ανακριτή.

Σήμερα έχουν επίσης κληθεί να καταθέσουν ο δημοσιογράφος ¶ρης Σπίνος και ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυριανή» Γιώργος Τσιρογιάννης.

Κλήση υπουργών στην επιτροπή της Βουλής

Tην προσεχή Τετάρτη το απόγευμα θα προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις αποφάσεις του υπουργείου επί των ημερών της θητείας του στη Γενική Γραμματεία.

Σε επόμενες συνεδριάσεις και με νέες προσκλήσεις θα γίνει ενημέρωση της επιτροπής από τους διατελέσαντες υπουργούς, υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς Πολιτισμού κ.κ. Ελ. Παπαζώη, Θ. Πάγκαλο, Ευαγ. Βενιζέλο, Φ. Πάλλη-Πετραλιά, Π. Τατούλη και Γ. Βουλγαράκη.

Σημειώνεται ότι παρά το σχετικό αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα παραστεί στη Βουλή καθώς είχε διατελέσει μεν υπουργός Πολιτισμού αλλά οι αρμοδιότητές του είχαν ανατεθεί στην τότε αναπληρώτρια υπουργό Φ. Πάλλη-Πετραλιά και τον υφυπουργό Π. Τατούλη.

Χατζηγάκης: «Ροζ αντιπολίτευση» κάνει το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή απάντηση στις καταγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση στην υπόθεση Ζαχόπουλου, έδωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι επιδίδεται σε «ροζ αντιπολίτευση» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/11/1461113.htm .

Αντιδράσεις και από δικαστές για τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/11/1461112.htm .