Κόσμος
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 17:01

Ρουμάνος ΥΠΕΞ: «Χιονοστιβάδα» ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου

Ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα μπορούσε να προκαλέσει χιονοστιβάδα, προειδοποίησε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Αντριάν Τσιοροϊάνου, σε δηλώσεις του λίγο πριν συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Κουσνέρ στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί από χθες Πέμπτη διήμερη επίσκεψη.

«Πρώτον δεν υπάρχει νομική βάση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου», επεσήμανε, ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ και «δεύτερον, πρέπει να ευνοούμε -όπως πιστεύει η Ρουμανία- τα δικαιώματα των μεμονωμένων ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, όχι τα συλλογικά δικαιώματα των μειονοτήτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιοροϊάνου μίλησε για κίνδυνο δημιουργία ενός προηγούμενου που θα μπορούσε να έχει συνέπειες και σε άλλες περιοχές στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή του Μόλδοβα, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, που διαθέτει μία σερβική δημοκρατία εντός των συνόρων της, ή ακόμα και το βόρειο Κόσοβο, κατοικούμενο από Σέρβους που θα μπορούσαν και αυτοί να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους έναντι της Πρίστινας.