Κόσμος
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 14:30

Περιοδεία Σαρκοζί σε χώρες του Περσικού Κόλπου

Τις πιθανότητες συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να εξετάσει ειδική ομάδα, που θα επισκεφθεί τη χώρα του Περσικού Κόλπου τις εμβομάδες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος περιοδεύει σε χώρες του Περσικού Κόλπου, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γαλλικές εταιρίες.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Σαρκοζί είναι το Κατάρ και στη συνέχεια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου την Τρίτη αναμένεται να υπογράψει συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.

Ο Σαρκοζί που έχει υπογράψει ήδη ανάλογες συμφωνίες συνεργασίας με την Αλγερία και τη Λιβύη, εχει εκφράσει την άποψη ότι όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια και επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Αλ-Χάγιατ την επικείμενη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Εχω επανειλημμένα τονίσει ότι ο μουσουλμανικός κόσμος δεν έχει λιγότερα δικαιώματα από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, σεβόμενος με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Σαρκοζί στη συνέντευξή του.

Συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες το βράδυ μεταξύ της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας αφορούν τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της πολιτικής συνεργασίας, των επενδύσεων και της εκπαίδευσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερ-Γερμαν.Πρακτ