Πολιτική
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 18:41

ΠΑΣΟΚ: Να κληθούν στην Επιτροπή Διαφάνειας οι Γ. Ανδριανός, Γ. Αγγέλου και Σπ. Κλαδάς

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Απόστολο Σταύρου, απέστειλαν σήμερα τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Απόστολος Κακλαμάνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Πετσάλνικος), μέλη της Επιτροπής, με την οποία ζητούν να κληθούν στην Επιτροπή οι κ. Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Αγγέλου και Σπύρος Κλαδάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής:

«Η χώρα μας συγκλονίζεται, επί ένα μήνα τώρα από την υπόθεση που φέρει το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού, η οποία ήλθε στο φως της δημοσιότητας, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του «πρωταγωνιστή» της.

Η κυβέρνηση προσπάθησε και εν μέρει επέτυχε, με την εμφάνιση μιας συρραφής ερωτικών σκηνών, να προσανατολίσει την κοινή γνώμη σε σημαντικό βαθμό στη «ροζ» πλευρά του σκανδάλου. Εξ’ αντικειμένου, αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι η γνωστή παθογένεια στη λειτουργία των τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε., τα οποία κατορθώνουν μέσω των μονοθεματικών ενημερωτικών δελτίων και άλλων εκπομπών να επικαλύπτουν μείζονος σημασίας εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα ή και τις, μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, πλευρές των γεγονότων.

Στην περίπτωση του σκανδάλου αυτού οι άλλες διαστάσεις και προεκτάσεις τους αφορούν στη λειτουργία των θεσμών μας και στη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι αρμοδιότητα της Επιτροπής μας είναι, κατά το άρθρο 43Α, παρ. 2Β του Κανονισμού της Βουλής και «η έρευνα και αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων, που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους, καθώς, επίσης, «ο κατά το άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος, κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.)» δεν έχει επιληφθεί μέχρι σήμερα της υπόθεσης αυτής. ¶λλωστε, έχει πλέον του μηνός να συνεδριάσει, ενώ εκκρεμούν σχετικά αιτήματα μελών της.

Επειδή η υπόθεση Ζαχόπουλου αφορά και στη θεσμική και διάφανη λειτουργία συντεταγμένων εξουσιών, όπως η Κυβέρνηση και τα κατά το νόμο 1558/85 κυβερνητικά όργανα, αλλά και η Δικαιοσύνη, το έργο της οποίας επηρεάζεται προφανώς και στην περίπτωση αυτή από το ρόλο των ΜΜΕ, καθώς και από μη νόμιμες και διαφανείς δραστηριότητες του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, η εν κρυπτώ ανάμειξη του οποίου και στην περίπτωση του σκανδάλου των υποκλοπών,

είχε ως στόχο και συνέβαλε τελικώς στη συγκάλυψή του, παρακαλούμε να καλέσετε σε ακρόαση από την Επιτροπή μας το συντομότερο δυνατόν τους τρεις συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που έχουν από όσα έχουν έλθει ως τώρα σε φως αναμειχθεί στην υπόθεση αυτή, ήτοι τον κ. Ιωάννη Ανδριανό και τον κ. Ιωάννη Αγγέλου (στελέχη του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού) και τον κ. Σπ. Κλαδά (Ειδικό Γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων)».