Κόσμος
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 20:26

ΕΕ - Οι προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας

H επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το ενεργειακό πακέτο και οι κλιματικές αλλαγές, τα Δυτικά Βαλκάνια και το καθεστώς του Κοσόβου, βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Σλοβενικής προεδρίας, της οποίας το πρόγραμμα παρουσίασε σήμερα στο ΕΚ ο πρωθυπουργός κ. Γιάνες Γιάνσα.

Ο κ. Γιάνσα σημείωσε ότι η προεδρία είναι μεγάλη πρόκληση για τη χώρα του, καθ' οτι είναι το πρώτο από τα νέα κράτη μέλη που την αναλαμβάνει, είναι η πρώτη σλαβική χώρα που προέρχεται από το «σιδηρούν παραπέτασμα».

«Κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κάτι τέτοιο πριν από 20 χρόνια. Εμείς που δεν γεννηθήκαμε στην ΕΕ είμαστε πιο συναισθηματικοί από εσάς και δεν μπορείτε να διανοηθείτε τον αντίκτυπο που είχε σε μας η συμπαράστασή σας για τη δημοκρατία».

Ο πρώτος μεγάλος στόχος της νέας προεδρίας είναι να επικυρωθεί η Συνθήκη της Λισσαβόνας μέσα στο 2008, ώστε να τεθεί σε ισχύ από 1-1-2009, δήλωσε ο κ. Γιάνσα, δεσμευόμενος οτι η χώρα του θα προχωρήσει στην επικύρωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε ο,τι αφορά στο ενεργειακό και κλιματικό πακέτο, ο κ. Γιάνσα δήλωσε οτι την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το παρουσιάσει στις Βρυξέλλες, εν' όψει της ατζέντας της Κοπεγχάγης.

«Θα θέλαμε έως το τέλος του 2008 να έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια - είπε - ώστε να τεθεί σ'εφαρμογή με ταχύ ρυθμό».

Τους επόμενους πέντε μήνες προβλέπονται σύνοδοι με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και την Ρωσία.

Δήλωσε οτι σκοπεύει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης.

Υπογράμμισε οτι πολλά από τα συμφέροντα της ΕΕ παίζονται στα Δυτικά Βαλκάνια με προτεραιότητα στο Κόσοβο, γι αυτό και η Σλοβενική προεδρία πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση.

Ο Διαπολιτιστικός διάλογος είναι επίσης στο πρόγραμμα της νέας προεδρίας.

«Πέρα από την υλοποίηση των προκλήσεων όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ανταγωνιστικότητα μέσα σ'ενα παγκόσμιο χωριό - είπε ο κ Γιάνσα - χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο και ένα τμήμα αυτού του άλλου είναι ο διαπολιτιστικός διάλογος». Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ευχή «για άνοιγμα προς τα έξω».

«Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε - είπε - τις ενέργειες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ, τα καλά παραδείγματα, τις καλές πρακτικές, γιατί μην ξεχνάμε οτι όλος ο πλούτος που έχει συσσωρεύσει η ΕΕ δε είναι απόλυτα γνωστός σ'εμάς που είμαστε νεοφερμένοι το 2004. Μακροπρόθεσμα θα καταπέσουν οι φραγμοί. Αυτός ο πλούτος είναι πλέον προσπελάσιμος όχι μόνο στα θεσμικά όργανα αλλά και στους πολίτες μας. Πλούτος που αφορά στην παράδοση, στον πολιτισμό στις καλές πρακτικές» κατέληξε ο κ. Γιάνσα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ