Πολιτική
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008 12:57

Γ. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση παραγωγός σκανδάλων και διαφθοράς»

Την πρωτοβουλία του για ένα εθνικό σχέδιο πάταξης της διαφθοράς παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο και επέδωσε υπόμνημα με δέσμη προτάσεων. Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, η πρότασή του αντιμετωπίζει τη γενικευμένη κρίση αξιών, την ηθική απαξίωση, τη γενικευμένη διαφθορά, την αυθαιρεσία και την παραλυσία. Στόχος της -υπογράμμισε- είναι η αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης την οποία -όπως επεσήμανε- η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με θεατρινισμούς και υποκρισία.

Η κυβέρνηση αποτελεί μέρος της κρίσης και είναι παραγωγός σκανδάλων και διαφθοράς, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τη ότι εξαιτίας της υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο το Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να εξοργίζεται ο λαός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν θα γίνει κατήφορος και για την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει πριν από δυο χρόνια τις προτάσεις του για τη διαφάνεια, δεν θα φτάναμε σήμερα να παρατηρούμε αυτά τα φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται:

-Η καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.

-Ελεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

-Ενίσχυση και διεύρυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

-Υποχρέωση δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο όλων των πράξεων φορέων του δημοσίου, όλων των αποφάσεων κρατικών λειτουργών που αφορούν σε προμήθειες, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις.

-Κατάργηση όλων των ειδικών λογαριασμών στα υπουργεία.

-Ειδική μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

-Ελεγχος του πολιτικού χρήματος

-Διασφάλιση της διαφάνειας στα ΜΜΕ

-Πλήρης έλεγχος των πηγών και της ροής του χρήματος καθώς και της βιωσιμότητάς τους.

-Δημιουργία θεσμών κοινωνικού ελέγχου σε τοπικό επίπεδο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς

-Δημιουργία εθνικού συμβουλίου διαφάνειας

Στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς περιλαμβάνεται και η πρόταση που είχε κάνει πριν από περίπου ένα μήνα, για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος με την υιοθέτηση του εκλογικού συστήματος που βασίζεται στο γερμανικό πρότυπο.

«Θεατρινισμοί Καραμανλή - Δεν διαθέτει πολιτική βούληση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτήθη και για την πρόταση του κ. Καραμανλή να προσέλθει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να εξετάσουν εν συνεχεία την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι επί τέσσερα χρόνια επιδίδεται σε θεατρινισμούς και τον κάλεσε να μην συγχέει δυο διαφορετικά πράγματα.

Όπως επεσήμανε, «η καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θέματα τα οποία σήμερα συζητούμε, είτε είναι το θέμα Ζαχόπουλου και το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε είναι το θέμα των υποκλοπών, είτε είναι το θέμα των ομολόγων, είτε πολλά άλλα θέματα, όπως το ΑΣΕΠ, δεν χρειάζονται συνταγματική ρύθμιση, χρειάζονται πολιτική βούληση». «Και πολιτική βούληση δεν έχει επιδείξει ο κ. Καραμανλής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Γι αυτό ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ύστατο μέτρο, να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποκατάσταση -όπως είπε- της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στο πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπούλιας ήταν θετικός προς την πρωτοβουλία του.

Πηγή ΑΠΕ