Πολιτική
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008 15:28

«Στρατηγική επιλογή» για την Αθήνα η προσέγγιση Σερβίας - Ε.Ε.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ταχύτερη δυνατή προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό αποτελεί για μας στρατηγική επιλογή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με το Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς.

Ο κ. Γέρεμιτς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα του και σε μια κρίσιμη καμπή για τις εξελίξεις στο Κόσοβο.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατ΄ιδίαν συνομιλίες επί ημίωρο και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Επανέλαβα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πορεία της Σερβίας προς τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς», τονίζοντας ότι η στήριξη αυτή αποτελεί για την Αθήνα «στρατηγική επιλογή».

«Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι μια ευρωπαϊκή Σερβία θα προσφέρει στον λαό της ευημερία ώστε να δει με αισιοδοξία το μέλλον».

Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την προσδοκία η υπογραφή συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης να γίνει αμέσως μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 28 Ιανουαρίου και σημείωσε ότι θα ενθαρρύνουμε τη Σερβία να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, συμβάλλοντας έτσι στην ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία δικαιωματικά ανήκει.

Το άλλο μεγάλο θέμα, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς, κατά τη σημερινή συνάντηση, ήταν το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, το οποίο, όπως υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη «βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή».

Επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση, είπε ότι «εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών», που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις και «πιστεύουμε ότι τα διπλωματικά περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί».

Μια ακόμη ευκαιρία για διάλογο, τον οποίο η Σερβία είναι έτοιμη να συνεχίσει, ζήτησε και ο κ. Γέρεμιτς, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προσέγγιση, για τις συγκεκριμένες ενέργειες διευκόλυνσης της βίζας στο πλαίσιο Σένγκεν, καθώς και για τη συμβολή της μέσω του ΕΣΟΑΒ στην ανάπτυξη των υποδομών στη χώρα του.

Η Ελλάδα μάς στηρίζει στην Ευρώπη, αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής συνάντησης είπε, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, θα είναι η υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ