Κόσμος
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 10:31

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι προεδρικές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις και οι δηλώσεις των υποψηφίων και των επιτελείων τους, οι ρευστοποιήσεις στις χρηματαγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, και το υδατικό πρόβλημα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η τελική μορφή του ψηφοδελτίου για τις προεδρικές εκλογές, το πόρισμα για το θανάσιμο τραυματισμό αλλοδαπού από αστυνομικό, και η αύξηση στις τιμές του ψωμιού και άλλων αγαθών.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Θάλασσα το υδατικό'', γράφει ότι η απρόκλητη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υδατικό, ο οποίος με ειρωνεία αναρωτήθηκε αν ευθύνεται ο ίδιος που ο Θεός δεν βρέχει, προκάλεσε βροχή αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και κατηγορίες για την πενταετή αδράνεια στην παραγωγή νερού, η οποία θα απάλλασσε τους Κύπριους από τις περικοπές μέσα στο καταχείμωνο. Αναφέρεται επίσης στο θέμα της τιμής των καυσίμων και γράφει ότι ο Πρόεδρος «οικειοποιείται την αντίδραση ενός τεχνοκράτη» ενώ διερωτάται πώς θα υπάρξει έστω και μερική ανταπόδοση στο αυξημένο κόστος που πλήρωσε ο καταναλωτής.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Παγκόσμιο ντόμινο ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια'', γράφει ότι μαύρη Δευτέρα ήταν χθες στις χρηματαγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κτύπησαν κόκκινο όλοι σχεδόν οι δείκτες των χρηματιστηρίων παγκοσμίως με τις μετοχές να καταποντίζονται η μία μετά την άλλη, και ότι από το ντόμινο ρευστοποιήσεων δεν γλίτωσε το ΧΑΚ. Γράφει, επίσης, ότι το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για το θανάσιμο τραυματισμό Σύρου από αστυνομικό βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας πως ένας εκ των ανακριτών διαπιστώνει ανθρωποκτονία.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μαύρη Δευτέρα και μίνι κραχ διεθνώς'', γράφει ότι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες που προκαλεί η ατέλειωτη χρηματοοικονομική κρίση, καθώς και οι φοβίες πως η αμερικανική ύφεση, που θεωρείται πλέον σίγουρη, θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και θα ''καταστρέψει'' την εταιρική κερδοφορία, οδηγούν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση πέραν του 20% εντός ενός έτους, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχεται ισχυρές βολές από ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για την απουσία μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης στο υδατικό, αλλά και γενικότερα υδατικής πολιτικής.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ενας πάνω δύο κάτω'', γράφει ότι μόνο ο Ιωάννης Κασουλίδης κατάφερε να αυξήσει, έστω και κατά 0,1%, τα ποσοστά του στην πέμπτη έρευνα της κυλιόμενης δημοσκόπησης της εφημερίδας και για πρώτη φορά από την ημέρα έναρξης της δημοσκόπησης τόσο ο Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο Δημήτρης Χριστόφιας έχουν έστω και ελάχιστες απώλειες. Γράφει, επίσης, ότι το ψωμί και γενικά όλα τα καταναλωτικά αγαθά που παρασκευάζονται από αλεύρι θα ακριβύνουν γερά από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ αυξήσεις αναμένονται και στις τιμές του κρέατος.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Στερεύουν και τα υπόγεια νερά'', γράφει ότι την ίδια ώρα που ο Υπουργός Γεωργίας σκιαγραφούσε χθες την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις ''απομυζούσαν'' το κυπριακό υπέδαφος. Γράφει, επίσης, ότι η τελική μορφή του ψηφοδελτίου των προεδρικών εκλογών θα αποφασιστεί σήμερα σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του Γενικού Εφόρου Εκλογών Λάζαρου Σαββίδη, και αμέσως μετά θα δοθούν οδηγίες για εκτύπωσή του.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ωδή στη νίκη'', διερωτάται τί άλλο από ωδή στη νίκη του Δημήτρη Χριστόφια μπορεί να είναι το τραγούδι από δέκα εξέχοντες καλλιτέχνες τριών γενιών της Ελλάδας που έδωσαν ψες στη Λευκωσία μία και μοναδική συναυλία για τη νίκη του Δημήτρη Χριστόφια. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Νίκου Κατσουρίδη, εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του Δημήτρη Χριστόφια, ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να τείνει χέρι φιλίας προς την πλευρά του ΚΣ ΕΔΕΚ και είναι σίγουρο ότι και πάλι θα βρεθούν σε κοινά χαρακώματα και κοινούς αγώνες.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος στην ατζέντα καθώς ο Ελληνας Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αγκυρα'', γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συζητήσει το Κυπριακό και διμερή ζητήματα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, που αρχίζει αύριο και αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα Πρωθυπουργού στη χώρα από το 1959. Γράφει, επίσης ότι πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και η κούρσα για την προεδρία της Δημοκρατίας καθίσταται ακόμα πιο σκληρή, σύμφωνα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)