Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 13:31

Μ. Αχμαντινετζάντ: «Οι νέες κυρώσεις δεν θα διακόψουν το πυρηνικό πρόγραμμα»

Μια ημέρα μετά τη συμφωνία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας σε ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα ότι οιεσδήποτε νέες κυρώσεις δεν θα αναγκάσουν την Τεχεράνη να διακόψει τις των πυρηνικές δρστηριότητές της.

«Η θέση μας είναι σαφής. Για μάς το πυρηνικό ζήτημα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σύμφωνα με ιστοσελίδα της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

«Οι μεγάλες δυνάμεις υιοθέτησαν μια απόφαση που δεν θα έχει συνέπειες. Το ιρανικό έθνος έχει επιλέξει το δρόμο του και θα συνεχίσει σ΄αυτόν. Ο πυρηνικός δρόμος που ακολουθούμε είναι σαφής, νόμιμος και σύμφωνος προς τους κανόνες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ). Στο δρόμο αυτόν, κανείς πέραν της ΙΑΕΑ δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει άποψη, να λάβει αποφάσεις ή να επιβάλει τη βούλησή του στον ιρανικό λαό», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ.

Στο Βρυξέλλες, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα Σαΐντ Τζαλίλι κατά τη συνάντησή του με επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το Ιράν έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις διεθνείς υποχρεώσεις του στο πυρηνικό ζήτημα και τόνισε ότι θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα εντός της ημέρας.

Στον Σολάνα ανατέθηκε επισήμως από τις μεγάλες δυνάμεις να διερευνήσει τα περιθώρια για πλήρεις διαπραγματεύσεις με το Ιράν με στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών του δρατηριοτήτων.

Ο Τζαλίλι επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο.