Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 18:52

ΝΑΤΟ: Σημαντικές οι σχέσεις καλής γειτονίας για τα υποψήφια μέλη

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας των υποψηφίων προς ένταξη χωρών με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ μετά τη συνάντηση που είχε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο της Ατλαντικής Συμμαχίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σέφερ, αφού επανέλαβε ότι η εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ότι στο κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον προηγούμενο Δεκέμβριο υπάρχει αναφορά στην ανάγκη διατήρησης καλής γειτονίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ δεν αναζητά κάποιο ρόλο στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και επεσήμανε ότι η Συμμαχία ενθαρρύνει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον Μ. Νίμιτς. Ο κ. Σέφερ εξέφρασε τέλος την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας που εκκρεμεί εδώ και 17 χρόνια, επισημαίνοντας πάντως πως η επίλυσή του δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. "Αν ήταν ένα εύκολο θέμα θα είχε ήδη λυθεί", είπε ο κ. Γκρούεφσκι. Αναφερόμενος στο πνεύμα των σημερινών συζητήσεων και στις τοποθετήσεις που έγιναν από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας o κ. Γκρούεφσκι είπε ότι πολλοί πρέσβεις τον ενθάρρυναν προς την κατεύθυνση να βρεθεί λύση στο ζήτημα, ενώ πολυάριθμες ήταν και οι παρεμβάσεις για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει αυτή η εκκρεμότητα σχετικά με την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανταλλαγή απόψεων που έγινε με τον Ελληνα πρέσβη Θ. Σταματόπουλο κατά τη σημερινή συζήτηση, ο Ν. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, αφού χαιρέτησε κατ΄αρχήν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, επέμεινε στη συνέχεια στην ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο μέλλον, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις θέσεις της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε στη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την επίλυση του προβλήματος, δηλώνοντας πως "όταν η Ελλάδα ομιλεί για την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβασμού, ουσιαστικά αυτό που υποστηρίζει είναι να υπάρξει αλλαγή του ονόματος".

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι πρέσβεις που έλαβαν το λόγο κατά τη σημερινή συζήτηση ενθάρρυναν τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει με πιο γενναία βήματα πολλαπλασιάζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ έλαβε το μήνυμα για την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών, αναλαμβάνοντας μάλιστα σχετική δέσμευση ενώπιον των Συμμάχων.

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε αργότερα το απόγευμα ο κ. Γκρούεφσκι με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο Ολι Ρεν. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του επιδεικνύει σοβαρή προσέγγιση, καθώς επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν. Όπως είπε, πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με την ταυτότητα της χώρας του και για το λόγο αυτό η ΠΓΔΜ ζητά σεβασμό των θέσεων της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ