Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 22:38

Τόσο κοντά, τόσο μακριά

«Ερχόμεθα να σας τείνωμεν ειλικρινώς το χέρι και να δηλώσωμεv ότι ο μακραίων ανταγωνισμός ετερματίσθη οριστικώς... Εγνώριζα ότι θα προσεκρούαμεν εις τας ιδίας δυσχερείας, ότι θα αντιμετωπίζαμεν μίαν επίμονον αντίδρασιν, ότι αμφότεροι θα κατηγορούμεθα ως επιλήσμονες του παρελθόντος, αλλά ταυτοχρόνως είχα την ακλόνητον πεποίθησιv ότι εκοπίαζα και ηγωνιζόμην σκληρώς, ότι εν τη χώρα ταύτη είχα εν τω προσώπω υμών έναν γενναίον συνεργάτην... Τίποτε δεν χωρίζει πλέον τας δύο χώρας. Πλείονα του ενός δεδομένα μάς συνδέουν: η γειτονία του Αιγαίου, το οποίον, μακράν από του να χωρίζη τας δύο χώρας μας, απστελεί μέσον διαρκούς επαφής αναμεταξύ των, μία μακρά εξοικείωσις των δύο λαών, οι οποίοι έζησαν επί αιώνας ο εις παρά το πλευρόν του άλλου και εδιδάχθησαν τοιουτοτρόπως να εννοή ο εις τον άλλον, ν' αλληλοεκτιμώνται και ν' αλληλοσυμπληρούνται». 1930. Αγκυρα. Απόσπασμα από την ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

«Μια πλήρης ταυτότης αντιλήψεων υπάρχει επί των θεμάτων άτινα εθίγησαν κατά τας συνομιλίας... Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροτέρα παρά ποτέ και τούτο απεδείχθη άπαξ έτι διά της ευτυχούς επιλύσεως του ζητήματος της Κύπρου...». Μάιος 1959. Αγκυρα. Κοινό ανακοινωθέν του Ελληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τούρκου ομολόγου του Αντνάν Μεντερές, που μπήκαν στην ουσία του διαλόγου.

49 χρόνια μετά. «Κεντρικός στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες». Για «παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις των δύο χωρών το 2008», έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση εάν βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας ή άλλων συναφών ζητημάτων, απάντησε «... αν ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για επιτάχυνση και εντατικοποίηση. Απλώς εκφράζουμε την πολιτική βούληση να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια... Γι' αυτό χρειάζεται το πολιτικό θάρρος και η πολιτική βούληση ηγετών για να ανοίγουν τους δρόμους... Δεν θα χρειαστούν 49 χρόνια για να ξαναγίνει επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Τουρκία».

Κ.Τ.

* Φωτογραφία της επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αγκυρα (7-9 Μαΐου) και την Κωνσταντινούπολη (10-12 Μαΐου) το 1959 από το αρχείο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής. Την κυβερνητική αποστολή συνόδευαν 12 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ο Γ. Αθανασιάδης από την «Ναυτεμπορική».