Κόσμος
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 16:26

ΕΕ - Υπάρχει «ευρωπαϊκό μέλλον» για το Κόσοβο

Tη δέσμευση της Κομισιόν και της ΕΕ ότι υπάρχει «ευρωπαϊκό μέλλον» για το Κόσοβο, καθώς και την ετοιμότητα της ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος στην περιοχή, τόνισε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χακίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος του κ. Ρεν για το αν κατά τη συνάντηση ειπώθηκε κάτι για την πιθανή ημερομηνία μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας από την πλευρά του Κοσόβου, απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο καλό είναι να παραμείνει σε διπλωματικό επίπεδο».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση του Επιτρόπου Ολι Ρεν με τον υπουργό και επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔΧ), Ρασίμ Γιάιτς, η κ. Νάγκι δήλωσε ότι ο κ. Γιάιτς ενημέρωσε τον Επίτροπο για την πρόοδο της συνεργασίας της σερβικής κυβέρνησης με το ΔΠΔΧ και ο κ. Ρεν, με τη σειρά του, τόνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η ΕΕ να υπογράψει σύντομα με τη Σερβία το Σύμφωνο Σταθερότητας και Σύνδεσης, μόλις η Σερβία εκπληρώσει τις εκκρεμούσες προϋποθέσεις με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ